SHL Svenska hockeyligan

Tre SHL-domare mordhotade

Domarbasen bryter tystnaden: Nu är gränsen nådd

Av: 

Hans Abrahamsson

Tomas Ros

HOCKEY

Domarna har fått nog. 

Nu berättar domarbasen Tomas Thorsbrink om att hans domare mordhotas, att deras familjemedlemmar hotas och att domare utsätts för hotfulla hembesök av okända individer. 

– Bara i dag har det varit tre mordhot mot domare där polis är inkopplad, säger Thorsbrink upprört. 

Det har varit en stormig höst för den svenska domarkåren.

Kontroversiella situationer och utspel från spelare, tränare och medier har skapat en, som domarna upplever det, helt ohållbar situation.

Allt kulminerade i går kväll med en rad omdiskuterade situationer och hård kritik från både spelare och ledare: 

När Sportbladet når Tomas Thorsbrink är hans känsloläge en cocktail av flera olika tillstånd. Han är arg, uppgiven, ledsen och framför allt väldigt oroad över situationen:

– Allt det här har pågått under en längre tid, men framför allt accelererat nu under hösten med utspel medialt mot domare, där man på ett personplan angriper domarna. Att man är missnöjd med domsluten får man säga. Men nu hänger man ut enskilda domare och kräver bestraffningar och allt möjligt. Problemet blir att de här spelarna och ledarna är idoler och det väcker upp så många andra personer.

– Bara i dag har det varit tre mordhot mot domare, där polisen är inkopplad. Vi har valt det här yrket men när personer till och med ger sig på familjemedlemmar är gränsen nådd.

Tomas Thorsbrink

Inte framstå som någon snyfthistoria

Den senaste tiden har det allt råare klimat kulminerat, enligt Thorsbrink. 

– En supporterorganisation ha varit på hembesök hos en domare. Ett annat närliggande exempel är när tre personer tar sig in på ett avstängt område för att markera mot en domare. Jag ser på mina domare att de inte mår bra och samma sak händer med mig, säger Thorsbrink.

– Det här lever vi med varje dag, det är ingen snyfthistoria. Vi måste tillsammans, alla i svensk hockey, ta ansvarsvar för domarsituationen, annars är jag rädd för att vi inte har de bästa domarna kvar.

Har du själv blivit hotad?

– Absolut.

Även familjemedlemmar?

– Ja, även familjemedlemmar har hotats. Jag älskar verkligen att vara på arenorna och se hockey, men i går kände jag att ”nej, jag tänker inte utsätta mig för det här, jag håller mig hemma”. Jag vill inte stå där och då tänker jag vad fasiken är det som händer?

Thorsbrink lägger ett stort ansvar på spelare och ledare och även medierna: 

– Om man är stor måste man vara snäll. Alla som jobbar på högsta nivå måste förstå signalvärdet och vilka effekter det får rakt igenom seriesystemet. När man inte kan skilja på sak och person då vaknar det till så många mörka krafter att situationen för mina domare blir ohållbar. 

”Är inte tränarnas psykolog”

I går kunde Sportbladet avslöja att domarna valt att stänga domarrummet efter matcher för att klimatet inte har upplevts som konstruktivt. 

– Vi har alltid velat ha en bra kommunikation. Många gånger har det fungerat bra, andra gånger inte alls. Vissa lag är inne jämt, vissa lag är aldrig inne. Det blir ingen jämnhet i det. Enda gången någon får komma in nu är om domaren önskar och tillåter det. 

Tomas Thorsbrink är noggrann med att påpeka att domarna både efterlyser och är beredda att ta konstruktiv kritik men att situationen som nu råder är helt ohållbar:

– Jag personligen kan få samtal från tränare mitt i natten när de sitter i bussen hem där de frågar hur domaren kunde döma si eller så. Eller att jag ska titta på det och det klippet. Det finns inga proportioner längre, de tror jag ska serva 14 klubbar och vara någon psykolog. Min uppgift är i första hand att ta hand om mina domare och se till att de är så förberedda som möjligt och göra analyser av deras insatser, säger Tomas Thorsbrink.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Skriv inlägg
 • Sportbladet

  Nu stänger vi chatten. Tack för alla inlägg.

 • Schysst spel och stå för vad man gör gäller inte längre i nästan någon idrott utan allt är ”fair game” tills man blir påkommen. Gränser tänjs mer och mer för att få alla möjliga fördelar.Samma tendens som på många andra delar av samhället. Vi har rättigheter men glömmer bort våra skyldigheter för att få dessa.Hur ofta ser man eller hör man en spelare klaga över ett domslut som är åt fel håll och tex då ge tillbaka bollen?Tyvärr är det för mycket pengar som står på spel vilket övertrumfar kärleken till spelet och den underbara gemenskap som finns mellan två lag som gör upp sportsligt.

  Gbg Glen
 • Måste fortsätta att undra över våra supportrar som verkar ha spårat ur fullständigt. Stora flaggor på läktaren, bengaler massa hat riktat mot domarnas bedömningar m.m Återigen titta på NHL se och lär av denna publik. Engelsk fotboll tex där sjunger dom för sitt lag , inga bengaler med vad det innebär förskjuten m.m barnfamiljer behöver inte vara rädda att gå på dessa matcher tex finns hur mycket som helst som spårat ur. Verkar vara så att våra så kallade supportrar / spelare, ledare, förening snart försöker ta över. Stackars domare m.m

  Modoit
 • Människor måste acceptera att idrott är idrott och regler kan ibland vara tolkningsfrågor. Det finns inget befog att bete slg så här mot domarna, även om det är viktiga beslut som går emot sitt lag. Vi måste lita mer på att domarna fattar rätt beslut. Vi har faktiskt fyra domare på isen samt videodomare.

  Måns Nilsson
 • Inte ok på någon punk med hot etc!Men så dåligt och ojämn nivå det är på bedömningar i SHL, både under match och vad som skickas vidare eller ej till disciplinnämnden. Så skulle det inte förvåna mig om det är dom som har dubbla löner. En ifrån ligan och den andra ifrån de dom tar mutor ifrån.

  Kritisk mot allt och alla!
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

LÄS VIDARE

Hockeypanelen: Tre frågor om Leksands kupp

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey