Tre SHL-domare mordhotade

Domarbasen bryter tystnaden: Nu är gränsen nådd

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Domarna har fått nog. 

Nu berättar domarbasen Tomas Thorsbrink om att hans domare mordhotas, att deras familjemedlemmar hotas och att domare utsätts för hotfulla hembesök av okända individer. 

– Bara i dag har det varit tre mordhot mot domare där polis är inkopplad, säger Thorsbrink upprört. 

Det har varit en stormig höst för den svenska domarkåren.

Kontroversiella situationer och utspel från spelare, tränare och medier har skapat en, som domarna upplever det, helt ohållbar situation.

Allt kulminerade i går kväll med en rad omdiskuterade situationer och hård kritik från både spelare och ledare: 

När Sportbladet når Tomas Thorsbrink är hans känsloläge en cocktail av flera olika tillstånd. Han är arg, uppgiven, ledsen och framför allt väldigt oroad över situationen:

– Allt det här har pågått under en längre tid, men framför allt accelererat nu under hösten med utspel medialt mot domare, där man på ett personplan angriper domarna. Att man är missnöjd med domsluten får man säga. Men nu hänger man ut enskilda domare och kräver bestraffningar och allt möjligt. Problemet blir att de här spelarna och ledarna är idoler och det väcker upp så många andra personer.

– Bara i dag har det varit tre mordhot mot domare, där polisen är inkopplad. Vi har valt det här yrket men när personer till och med ger sig på familjemedlemmar är gränsen nådd.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Tomas Thorsbrink

Inte framstå som någon snyfthistoria

Den senaste tiden har det allt råare klimat kulminerat, enligt Thorsbrink. 

– En supporterorganisation ha varit på hembesök hos en domare. Ett annat närliggande exempel är när tre personer tar sig in på ett avstängt område för att markera mot en domare. Jag ser på mina domare att de inte mår bra och samma sak händer med mig, säger Thorsbrink.

– Det här lever vi med varje dag, det är ingen snyfthistoria. Vi måste tillsammans, alla i svensk hockey, ta ansvarsvar för domarsituationen, annars är jag rädd för att vi inte har de bästa domarna kvar.

Har du själv blivit hotad?

– Absolut.

Även familjemedlemmar?

– Ja, även familjemedlemmar har hotats. Jag älskar verkligen att vara på arenorna och se hockey, men i går kände jag att ”nej, jag tänker inte utsätta mig för det här, jag håller mig hemma”. Jag vill inte stå där och då tänker jag vad fasiken är det som händer?

Thorsbrink lägger ett stort ansvar på spelare och ledare och även medierna: 

– Om man är stor måste man vara snäll. Alla som jobbar på högsta nivå måste förstå signalvärdet och vilka effekter det får rakt igenom seriesystemet. När man inte kan skilja på sak och person då vaknar det till så många mörka krafter att situationen för mina domare blir ohållbar. 

”Är inte tränarnas psykolog”

I går kunde Sportbladet avslöja att domarna valt att stänga domarrummet efter matcher för att klimatet inte har upplevts som konstruktivt. 

– Vi har alltid velat ha en bra kommunikation. Många gånger har det fungerat bra, andra gånger inte alls. Vissa lag är inne jämt, vissa lag är aldrig inne. Det blir ingen jämnhet i det. Enda gången någon får komma in nu är om domaren önskar och tillåter det. 

Tomas Thorsbrink är noggrann med att påpeka att domarna både efterlyser och är beredda att ta konstruktiv kritik men att situationen som nu råder är helt ohållbar:

– Jag personligen kan få samtal från tränare mitt i natten när de sitter i bussen hem där de frågar hur domaren kunde döma si eller så. Eller att jag ska titta på det och det klippet. Det finns inga proportioner längre, de tror jag ska serva 14 klubbar och vara någon psykolog. Min uppgift är i första hand att ta hand om mina domare och se till att de är så förberedda som möjligt och göra analyser av deras insatser, säger Tomas Thorsbrink.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM