Foppa om sonens hockey: ”Vet inte vad jag vunnit”

Peter Forsbergs semester spenderas på hockeyläger i Ramsele. Där tränar sonen Lennox, 7, tillsammans med ett gäng andra stjärnors barn.

Men än har inte sonen någon större koll på sin pappas stjärnstatus.

– Han vet att jag spelat hockey och han håller på Colorado, men han vet nog inte om vad jag vunnit, säger Peter Forsberg i en intervju med Sveriges Radio.

Niklas Sundströms hockeyskola pågår just nu i Ramsele utanför Sollefteå. Den som vill minnas gamla fornstora Mododagar har måna anledningar att vända blicken ditåt. Spelare som Marcus Näslund, Samuel Påhlsson, Lennart Hermansson och Peter Forsberg är nämligen där med sina barn.

– Lennox fick vara med här. Det har alltid varit kul att komma hit till Ramsele. Vi har varit här någon gång och hälsat på och varit på träningsläger med Modo. Det är en fin miljö och inte så allvarligt. Jag tror att alla som varit här och spelat med den här hockeyskolan har haft roligt, säger Peter Forsberg till Sveriges Radio.

– Jag såg det på Lennox i morse också, han var väldigt blyg och stod och höll om mig. Men sen gick det bara två timmar så var det fullt ös. Det är kul att han får vara med här.

”Spontanhockeyn lika viktig”

Två VM-guld, två OS-guld och två Stanley Cup-vinster. Lägg därtill en drös individuella utmärkelser. Peter Forsberg har en av de mest framgångsrika svenska NHL-karriärerna genom tiderna, definitivt en av de mest omtalade. Lika välkänd verkar karriären inte vara i hans egen familj.

– Han vet ju att jag spelat hockey men han vet nog inte att jag varit med och vunnit Stanley cup och liknande. Men han vet ju att jag spelat hockey i Colorado, han hejar på dem nu, och sådana grejer. Jag hoppas att han inte känner någon press, det roligaste hade varit om han kan känna ett inre driv. Självklart tycker jag det är roligt om han spelar hockey, men för mig spelar det ingen större roll om han satsar eller inte.

Peter Forsbergs temperament och vinnarskalle var vida känt under hans karriär men i hockeyuppfostran poängterar han något annat: Glädjen och kravlösheten.

– Man ska få se det som något som bara är roligt så länge som möjligt. Gärna upp till 16-års ålder. Blir det för mycket press då struntar man nog ofta i att gå ut och spela spontanhockeyn på gatan och det var där jag lärde mig allra mest. Där fick jag spelsinne och teknik, säger Peter Forsberg.

– Vi som har spelat på hög nivå känner att det är så man vill ha det när man växer upp.

LÄS MER: Peter Forsbergs imperium värt en miljard kronor

Foppa
Foppa
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!