Tog ledigt – för att vara ”pansarmat” mot Leksand

HOCKEY

LEKSAND. Hela Dalarna är engagerat i Leksand mot Mora.

När Leksand inte ville skjuta sönder sina egna spelare vid powerplay-träningen ställde Borlänge Hockey upp som "pansarmat".

– Vi var några som tog ledigt från våra jobb och det var kul för oss att vara med, säger Borlänges Patrik Elfsberg.

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Onsdag 19.15 – då smäller det i Tegera Arena.

Leksand mot Mora i en drabbning i bäst av sju akter.

Mycket hysch runt lagen.

Halvstängda träningar, grupperingarna har låst in sig och inget får läcka ut till motståndaren norr, eller söder, om Siljan.

Och de som följt Leksand under säsongen har noterat hur uselt laget har varit i spelformen powerplay. 22 mål på 164 försök. Sämst i hela SHL och troligtvis hade man redan varit kvar i högsta ligan om spelet i fem mot fyra, fem mot tre eller fyra mot tre fungerat tillfredsställande. 

Nu väntar säsongens viktigaste matcher.

Kvalspelet.

Ringde Borlänge

Och powerplay är en svår spelform att träna på. Spelarna vill inte ta i allt de kan när de skjuter med riskmomentet att lagkamraten får en sönderskjuten häl, armbåge eller ännu värre, puck i ansiktet. 

Då valde Leksand att ringa till Borlänge Hockey och frågade om de kunde vara med och köra boxplay på Leksands träning.

– Det kommer via att vi har ett samarbete. Vår tränare Jeff Jakobs och Gereon Dahlgren har haft mycket kontakt under säsongen. Vi tyckte det bara var roligt att kunna hjälpa till. Vi hjälper även Mora eftersom vi har skickat vår målvakt dit som namngiven tredjemålvakt, säger Patrik Elfsberg.

Kanske inte den lyxigaste uppgiften att vara skott-tavlor på en träning. Men en beundransvärd sådan.

Visste inte taktiken

Elfsberg, och hans Borlänge-vänner, fick täcka skott när Alexander Ytterell och Mattias Ritola direktsköt i powerplay.

– Sedan är det ju så att man som lagkamrat vet hur laget ska spela powerplay, vilka passningar som man söker. Därför är det bättre att möta en boxplay-formation som inte har en aning om taktiken, säger Elfsberg.

Foto: Privat
Patrik Elfsberg

Hur gick det då?

– Jo, vi överlevde. Jim Jakobs fick en pärla på sig av Mattias Ritola. Men annars klarade vi oss bra. Leksand såg pigga ut och Ytterell hängde in ett par i nättaket, säger Elfsberg.

Vilka vinner slaget om Siljan?

– Usch. Vill egentligen inte yttra mig. Jag säger så här – laget som vinner första matchen tar hem hela serien, säger Elfsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM