JVM-guldvinnare anklagas för sexuella övergrepp

Publicerad 2022-05-28

2018 vann Kanada JVM-guldet i ishockey.

En kvinna anklagar nu flera spelare i laget för sexuella övergrepp, skriver TSN.

”Anklagelserna återger ett beteende som är både förkastligt och avskyvärt”, skriver NHL i ett uttalande.

Kanada vann 2018 JVM-guld efter ha besegrat Juniorkronorna med 3–1 i finalen.

Nu rapporterar TSN att flera spelare i det kanadensiska laget anklagas för sexuella övergrepp av en i dag 24-årig kvinna.

Åtta manliga hockeyspelare, flera i guldlaget, ska ha utnyttjat kvinnan sexuellt på ett hotellrum i samband med en golfturnering sommaren efter JVM-turneringen.

Enligt kvinnan ska det kanadensiska ishockeyförbundet ha vetat om anklagelserna och man ska ha gjort en internutredning.

”Personen som fört fram anklagelserna har valt att inte prata med varken polis eller kanadensisk ishockeys oberoende utredare. Personen har också valt att inte identifiera de involverade spelarna. Det har hon rätt till och vi respekterar hennes önskningar”, skriver förbundet i ett uttalande.

NHL utreder fallet

Ärendet har inte prövats i domstol utan i stället ska kvinnan ha nått en uppgörelse med det kanadensiska hockeyförbundet och de kanadensiska juniorligorna där kvinnan begär drygt 27 miljoner kronor i skadestånd.

”Målsägaren är nöjd med utgången och lättad över att den här svåra saken är löst”, skriver kvinnans advokat Robert Talach i ett mejl till TSN.

Vilka spelarna det rör sig om är inte offentligt men flera av dem kan nu spela i NHL som fördömer händelsen.

"Anklagelserna återger ett beteende som är både förkastligt och avskyvärt. Vi ska sträva mot att fastställa underliggande fakta och i vilken mån det här berör spelare som i dag spelar i NHL. Om det krävs kommer vi att avgöra vilka åtgärder som bör vidtas. Vi kommer inte kommentera ärendet ytterligare” skriver NHL i ett uttalande.

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln