Robin Lehner tackar nej till OS – av hälsoskäl

NEW YORK. Han vann målvaktskampen mot Jacob Markström i natt, men tyvärr – Robin Lehner kommer inte konkurrera med ”Markan” om förstaspaden i Kina om ett par månader

Vegas-målvakten har tackat nej till OS – av hälsoskäl.

– Jag hade otroligt gärna åkt, men risken är för stor. Isolering kan vara skadligt för den som är bipolär, säger han till Sportbladet.

Det var tung svensk målvaktskamp i Las Vegas i natt. Golden Knights Robin Lehner gick upp mot Calgarys Jacob Markström – och Lehner tog hem segern. ”Markan” stoppade visserligen ett skott mer – 25 mot 24 – men Golden Knights vann matchen med 3-2.

De båda svenska burväktarnas kamp-i-kampen utgjorde också en intressant förhandsstudie av Tre Kronors givna målvaktspar i OS i Peking i februari.

Trodde vi.

Men tyvärr.

Lehner har tackat nej till turneringen.

– Jag har aldrig spelat med A-landslaget och hade otroligt gärna ställt upp i OS under normala omständigheter, säger han när vi talar med honom på telefon efteråt.

Rädd för isolering

– Men jag har tänkt mycket på det här under lång tid, och diskuterat med min psykiater, och kommit fram till att risken är för stor. Jag är bipolär och isolering kan vara skadligt för den som är bipolär. Det var väldigt jobbigt när vi levde i den där bubblan i Edmonton i slutspelet förra året.

Och isolering är definitivt vad som väntar i Kina. Myndigheterna har gjort klart att alla som flyger in från utlandet för OS – inklusive utövarna – tvingas underkasta sig rigorösa restriktioner.

– Vi har fått lite mer information än vad allmänheten fått och det blir tufft. Bland annat talas det om att den som eventuellt testar positivt kommer isoleras i tre veckor. Den risken kan jag inte ta, fortsätter Robin.

Vill förklara sitt beslut

Han vill samtidigt göra klart att uppgifter på sociala medier om att han inte vill vara med utan försäkringar om att han ska vara förstemålis helt saknar grund.

– Det är ett missförstånd, så förhåller det sig inte alls. Det här handlar bara om min mentala hälsa och det vill jag att alla ska veta, understryker Robin.

Vem som kommer ersätta honom som Markströms parhäst i OS-truppen är inte känt. Ett hett alternativ är Bostons Linus Ullmark, ett annat Ottawas Anton Forsberg.

– Jag önskar Sverige all lycka i OS, och jag hoppas Markström gör succé. Jag vill verkligen inget annat, säger Robin Lehner.

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv har via Svenska Ishockeyförbundet kommenterat beskedet.

– Jag har pratat med Robin Lehner och tagit del av hans beslut att tacka nej till OS. Vi vet att turneringen kommer att bli tuff eftersom det blir bubbla, och vi respekterar hans beslut. I slutändan handlar det om spelares hälsa så därför har jag och staben full förståelse för beslutet, säger Johan Garpenlöv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!