Tommy Samuelsson har hockeysveriges svåraste jobb

Han har hockeysveriges svåraste jobb – ta HV71 tillbaka till SHL.

Ett uppdrag som Tommy Samuelsson, 61, ser fram emot med spänning och förväntan.

– Skulle vi lyckas ta upp HV till SHL så är det något av det största jag varit med om. Speciellt eftersom de berör så människor, säger tränarveteranen med sex SM-guld som spelare och tränare.

Ikväll spelar HV71 sin sista försäsongsmatch inför seriestarten 2021 mot Bik Karlskoga. Matchen ser du på sportbladet.se.

Ett sista genrep inför klubbens kanske viktigaste säsong någonsin eftersom man numera tillhör andradivisionen i svensk hockey, Hockeyallsvenskan.

Den som ska leda laget, klubben, sponsorer och fansen tillbaka till SHL är Färjestad-legendaren Tommy Samuelsson, som hunnit med att bli 61 år gammal.

Vi backar bandet till i sen-vintras.

Och när första kontakten togs mellan honom och HV71.

– Jag var i Zürich förra säsongen, som assisterande tränare till Rikard Grönborg. Hade en out i kontraktet som jag valde att utnyttja och det kanske var konstigt eftersom det var mitt i en pandemi med alla frågetecken det fanns runt ishockeyn då. Men jag ville tillbaka till rollen som huvudtränare. Att vara assisterande är kanske inte riktigt min grej. Jag trivdes i Zürich och med Grönborgs ledarskap, men jag kände att jag ville något annat, säger Tommy Samuelsson.

Tommy Samuelsson.
Tommy Samuelsson.

”Led med alla som bryr sig om klubben”

Han blev kontaktad av HV71 när sju-åtta omgångar återstod av SHL, det vill säga när det var oklart hur säsongen skulle sluta för Jönköpings hockeystolthet.

– Inget var klart då. Det blev det efter säsongen. Men vi pratade med varandra och jag blev snabbt intresserad. HV71 är en speciell klubb som berör så många. Och jag blev så engagerad att jag faktiskt inte kunde se sista matchen mot Brynäs i kvalet. Jag led så oerhört med alla som jobbar med HV71 och bryr sig om klubben.

HV71 åkte ut.

Och Tommy Samuelsson blev därmed en hockeyallsvensk tränare.

Med en speciell kravbild som direkt appliceras när ett storlag åkt ur högsta serien. HV71 ska tillbaka, så snabbt som det bara går.

– Alla hockeyspelare och tränare som jag känner vill vinna sista matchen på säsongen. Det vill vi i HV71 även göra i vår. Men det är en lång väg dit och jag har ett 2+1-avtal med HV71. Trägen vinner om vi inte lyckas den här säsongen.

– Jag förstår att det blir en svår uppgift, men oerhört inspirerande. Vart vi än kommer så kommer det vara fullsatt och en fest. Vi ska göra den här resan för en större sak. Vi ska göra det här för alla som bryr sig om HV71.

Sportbladet sänder HV71-Karlskoga i kväll. Se sändningen från 18.45!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!