Backgiganternas slutgiltiga Stanley Cup-strid

NEW YORK. De kommande fjortonde dagarna är de redo att göra vad som helst för att krossa varandras drömmar.

Men egentligen är Victor Hedman och John Klingberg – de två stora svenska backstjärnorna i årets Stanley Cup-final – goda vänner som hyser enorm respekt för varandra.

– Victor har varit ligans ligans bästa back de senaste åren så det är klart jag sneglat mycket på honom, säger Klingberg om Hedman – och liknande lovord kommer i retur.

Det är, i synnerhet ur blågult perspektiv, en av de mest fascinerande dimensionerna i den Stanley Cup-final som brakar loss i den så kallade bubblan i Edmonton i natt:

Två av de bästa backarna i den svenska hockeyhistorien möts i den största hockeyduell som finns.

I Tampas ringhörna har vi Victor Hedman, 29-årig bjässe från Ö-vik som just nu spelar bättre hockey än någonsin och öser in mål som ingen back gjort i ett slutspel på flera decennier – och i Dallas återfinns John Klingberg, 28-årig puck- och skridskoartist från Lerum och Göteborg som även han sett till att vara inblandad i nästan alla avgörande lägen under Texas-klubbens resa fram till finalen.

Victor Hedman lyfter Prince of Wales trophy efter konferensfinalen mot New York Islanders.
Victor Hedman lyfter Prince of Wales trophy efter konferensfinalen mot New York Islanders.

Det är det verkligt anmärkningsvärda med bägge herrarna. De är sanna matchvinnare som aldrig trivs bättre än när det drar ihop sig i de största matcherna.

– Well, min ambition är alltid att vara bäst på isen och just nu känns det fint. Jag har bra fart i benen och puckarna går in så det är bara att fortsätta skjuta, säger Hedman på telefon från den kanadensiska prärien.

”Han är en fantastisk spelare”

Klingberg beskriver sin inställning på ungefär samma sätt.

– Jag tycker det är som roligast att spela när det verkligen betyder som mest. Då lyckas jag också ta fram det bästa i mitt spel.

Den närmaste tiden kommer de göra vad som helst för att ställa till det för varandra, men stjärnorna är egentligen goda vänner – och hyser den största respekt för varandra.

John Klingberg jublar under serien med Vegas Golden Knights.
John Klingberg jublar under serien med Vegas Golden Knights.

– Jag tycker det ska bli väldigt roligt att spela mot John. Han är en fantastisk spelare, en av de bästa i ligan, suverän på skridskorna och med pucken. Vi kommer behöva ha koll på honom, säger ”Vigge”.

– Vi känner varandra väl, har samma agent (Peter Wallén, reds anm) och vann ett underbart VM-guld ihop 2017. Han är en väldigt rolig och bra person.

”Klart jag sneglat på honom...”

Liknande beröm kommer i den andra riktningen:

– Victor är en ofantligt bra hockeyspelare och förmodligen ligans bäste back de senaste åren. Så det gäller såklart att veta när han är på isen för han är motorn både i spelet med puck och utan. Dessutom en stor ledare, säger ”Burger”.

– Det är klart att jag sneglat på honom och hans sätt att spela för att se om det finns något att lära och addera till det egna spelet. Han är också en riktigt rolig och ödmjuk norrlänning.

Just nu måste vänskapen dock läggas på isen.

Den stora svenska backduellen ska ju avgöras – och med den striden om Stanley Cup.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!