Hörnqvist ifatt Bäckis i målligan: ”Måste öka takten”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. I ett dygn fick Nicklas Bäckström vara ensam etta i svenska målligan.

Men i natt pangade lika hete veteranen Patric Hörnqvist in ytterligare två fullträffar och gick ikapp.

– Jaså, är det med mellan mig och ”Bäckis” det står? Då måste jag öka takten och gå om. Nä, jag skojar. Det har börjat väldigt bra och det är självfallet väldigt skojigt, säger ”Bengan” till Sportbladet efter Floridas 7-2-kross mot Detroit.

Det är de ärrade gubbsen som försvarar de blågula färgerna bäst i NHL just nu.

Igår natt gjorde 33-årige Nicklas Bäckström sitt åttonde mål för säsongen och gick upp i ensam ledning i den svenska målligan – och i natt gled alltså 34-årige Patric Hörnqvist upp jämsides efter två väldigt typiska mål, instänkta från nära håll, i Detroit.

– Det är framför kassen jag ska vara och det är sådana mål jag ska göra. Nu hade jag i princip öppet mål bägge gångerna och då ska de sitta. På första fick jag också en fantastisk passning av Keith Yandle. Han är en rolig spelare som alltid söker den där sortens passningar, säger skyttekungen från Sollentuna.

– Om jag någonsin inlett en säsong bättre? Sånt har jag ingen riktig koll på, men första året i Pittsburgh vill jag minnas att det också ramlade in mycket poäng i början. Fast så här många mål blev det kanske inte och jag har definitivt aldrig varit i ett lag som öppnat så här starkt.

Foto: Paul Sancya / TT

Nej, det slår verkligen gnistor om Panthers i år. Segern i natt var tredje raka och därmed ligger de plötsligt tvåa i tabellen, bakom Toronto.

– Ikväll handlade det om klasskillnad. Förstaperioden, framförallt, var vår bästa på hela säsongen. Vi gav dem ingenting, de kom knappt ur egen zon och när de väl gjorde det erövrade vi pucken väldigt snabbt igen. Därför stod det 4-1 i första pausen. Sedan kontrollerade vi resten av matchen, fortsätter ”Bengan”.

– Det är väldigt roligt, vi har verklig medvind och stort självförtroende. Alla tror på laget och alla tror på sig själva. Vi får bara se till att inte bli för bekväma. Det går inte.

Nej, då blir det dessutom svårt att slå Bäckström i målligan…

– Jaså, är det med mellan mig och ”Bäckis” det står? Då måste jag öka takten och gå om. Nä, jag skojar. Det har börjat väldigt bra och det är självfallet väldigt skojigt, säger Hörnqvist med ett skratt.

Även lagets två övriga svenskar, Anton Strålman och Alex Wennberg stod för poäng i Little Caesar Arena – i form av varsin assist.

Även Carolina Hurricanes är i slag för tillfället. Inatt slog de Chicago med 5-3 hemma i PNC Arena – och spelade så bra att till och motståndarnas stjärna, Patrick Kane, uttrycker sin beundran efteråt.

– Vi har mycket att lära av Canes. De spelar i ansiktet på en hela tiden, det gör dem väldigt svåra att möta, säger han.

Carl Söderberg gjorde ett av gästernas mål, på assist från Adam Boqvist – och Jesper Fast hade en assist för segrarna.

Rasmus ”Ralle” Andersson gjorde ett snyggt mål, efter formidabelt förarbete av Johny Gaudreau, för Calgary i nattens rond i Slaget om Alberta. Men det hjälpte inte. Edmonton vann med 2-1.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!