”Lärde oss väldig mycket av Karlskrona”

Tävlingschefen om kraven på Mora och vilken fråga som är allra viktigast att lösa

Moras öde ligger i händerna på licensnämnden.

Ishockeyförbundets tidigare tävlingschef Mikael Lundström vill prata mer om dialog än konfrontation inför fredagens ödesmöte.

– Vi är inte där för att döma någon, men det måste finnas en rimlig tidsplan så det inte dröjer tio år att åtgärda.

Mikael Lundström har egentligen slutat som tävlingschef men finns med i besiktningen av Moras arena inför comebacken i SHL. Tillsammans med bland andra SHL:s vd Jörgen Lindgren besöker han Mora på fredag för att gå igenom den åtgärdsplan som antogs vid det senaste besöket. 

Sedan redovisas resultatet till licensnämnden, den instans som fattar det slutgiltiga beslutet. 

Moras arenafråga påminner en hel del om situationen i Karlskrona för två år sedan: 

– Vi lärde oss väldig mycket av det, och det gjorde nog även Karlskorna. Nu jobbar vi generellt mer med dialog mellan parterna. Vi är inte där för att döma utan försöker vara mer lösningsorienterade och ha en dialog med både klubb och hallägare.

Säkerheten är viktigaste frågan

Enligt Lundström finns det inte längre något uttalat krav att en klubb måste uppfylla åskådarplatserna för att få spela i SHL. 

– Men är det ett sånt exempel måste klubben kunna styrka att ombyggnaden, eller en helt ny arena, är klar då och då. Det måste finnas en rimlig tidsplan så det inte dröjer tio år.

Antalet sittplatser är en fråga som debatterats häftigt, men Mikael Lundström väljer att lyfta fram en annan fråga som i förstaläget är ännu viktigare.

– Säkerheten i arenan för spelare, ledare, funktionärer och publik är väldigt högt graderad i vår dialog. Att först leva upp till de kraven är det absolut viktigaste. 

Hur ser du på Moras möjligheter att uppfylla kraven?

– Redan när vi var där första gången uttryckte jag att det var en positiv dialog. Men i slutändan är det licensnämnden som fattar beslutet, säger Lundström.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!