Trots sjukdomen: Bengtsson nära ta plats i mästarlaget

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Youtube, AP
Backtalangen Lukas Bengtsson (#32) har fått spela med Sidney Crosby under rookiecampen och hyllats för sina insatser.

Han kämpar mot den ovanliga sjukdomen, men är redan tillbaka på isen.

Nu hyllas Lukas Bengtsson, 23, av NHL-klubben Pittsburgh Penguins och efter succén i helgen är han på väg att slå sig in i mästarlaget.

– Man trodde aldrig det här, säger backen.

Lukas Bengtsson tog SM-guld med Frölunda och ansågs vara en av Sveriges mest lovande backtalanger.

Men när han förra hösten skulle slåss om en NHL-plats bröt samtidigt en ovanlig sjukdom ut.

Tidigare i våras pratade Bengtsson ut, exklusivt för Sportbladet, om diagnosen POTS, hur benen slutade att fungera och om utmattningen som höll på att knäcka honom.

– När jag mår som sämst orkar jag ingenting. Jag vill bara lägga mig ner. Jag är utmattad hur länge jag än sover, sa Bengtsson då.

Lukas Bengtsson berättade om hur förra säsongen förstördes av POTS.

Nu, drygt fem månader senare, är han inte bara tillbaka på isen.

Han gör dessutom succé.

Hyllas bland stjärnorna

Bland stjärnor som Sidney Crosby, Jevgenij Malkin och Phil Kessel har Bengtsson stuckit ut under de första dagarna av Pittsburgh Penguins, regerande Stanley Cup-mästare, main camp.

Han hyllas också för sina prestationer.

Han var en av de mest aktiva backarna, utöver hans mål och assist”, skriver bland annat lokalmedia.

Den snabba återhämtningen – först tillbaka till ett normalt liv, sedan till isen – har även förvånat 23-åringen själv.

– Man trodde aldrig på det här i april. Då mådde jag inte bra alls och tänkte först och främst på att bli en normal människa. Jag hade inte så många tankar på hockeyn, säger Bengtsson som fått hjälp av Henrik Petré med träningen i sommar.

– Jag är otroligt tacksam över all hjälp jag har fått. Petré har varit fantastisk hjälp och jag hade inte klarat det här ensam. Han har gett mig det stödet jag behövt.

Foto: Robert Granström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lukas Bengtsson när han tog SM-guld med Frölunda 2016.

Bengtsson spelade först samtliga tre matcher under en rookieturnering med Pittsburgh i början av september, imponerade stort, och fick även plats på NHL-klubbens main camp – i samma lag som Sidney Crosby.

– Det var jättebra att få de tre rookiematcherna. Men jag har aldrig varit så trött som då, jag hade ju inte spelat hockey på åtta månader. Kroppen svarade riktigt bra och sedan kom jag in i det. Nu är det riktigt roligt att kunna spela så bra trots att jag varit borta från hockeyn länge.

”Har fått bra feedback”

Hur påverkar sjukdomen dig i dag?

– Klart att jag kan känna av den ibland, men då har jag inte gjort det jag ska. Det kan vara svårt att veta om jag blir trött av träningen eller trött på grund av sjukdomen. Men jag börjar få koll på det. Nu mår jag bra och har energi.

Och nu är målsättningen en plats i NHL redan nu?

– Det långsiktiga målet är att vara med där uppe och spela med de stora grabbarna. Men vi får se om det blir nu eller senare. Jag har fått bra feedback, men samtidigt finns det så många bra spelare här.

Pittsburghs svenske europascout, Patrik Allvin, hyllar också Bengtssons insatser.

– Han spelade alla tre rookiematcherna och blev bättre för varje match. Vi ville ge honom en bra möjlighet att visa på den stora campen vad han kan, och han får spela med bra spelare för att han ska få en rejäl chans.

– Han såg riktigt bra ut redan första dagen på campen, fortsätter Allvin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM