”Bulans” sista strid

Slutspelet med Brynäs blir det sista Thomas Berglund gör i Gävleklubben

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N
HOCKEY

Bara veckor återstår av uppdraget i Gävle.

Thomas Berglund förbereder sig för den sista striden i Brynäsbåset.

– Klart att det börjar smyga sig på att det här är det sista jag gör, men just nu är det inte läge att vara nostalgisk, säger Brynästränaren.

Thomas Berglund kom till Brynäs i januari 2015 då Tommy Jonsson fick sparken. Nästan två och en halv säsong senare gör han sina sista matcher. Till sommaren flyttar han tillbaka till Luleå igen. Enligt Sportbladets uppgifter är han överens med Luleå Hockey om ett treårskontrakt.

Hur många matcher till det blir beror på hur långt Brynäs går i slutspelet, som inleds på lördag mot Linköping.

– Jag känner bara glädje och en tro på laget. Det var sex lag inom nio poäng i grundserien, och vi känner att vi är ett av lagen som kan vara med och slåss om guldet, säger Thomas Berglund. 

Att det är det sista du gör i Brynäs, gör det motivationen att vinna ännu starkare?

– Det vet jag inte om man kan säga. Jag vill gärna lyckas varje år. Visst, det här blir mina sista matcher, men jag har inte funderat på det så. Det är här och nu som gäller. Oavsett om jag haft ett tioårskontrakt hade jag tänkt på samma sätt. Vi ska göra det så bra som möjligt tillsammans för att gå så långt det bara går.

Familjebeslut att flytta tillbaka

Hade det varit spännande att fortsatta den här resan med Brynäs?

– Jo, men det är klart. Jag har trivts otroligt bra med laget och allt runtomkring. Allt från sportchef Bengtzén till alla personer runt laget. Klart det blir tufft den dagen man lämnar.

Har du hunnit känna efter något hur det blir att lämna?

– Klart att man börjar tänka lite… Jag har skaffat så många vänner så sånt smyger sig lite närmare. Men jag försöker koppla bort det nu, man får ta det sedan. Just nu är det inte riktigt läge att bli nostalgisk.

Hur mycket var det ett familjebeslut att flytta tillbaka till Luleå?

– Helt och hållet. Vi hade planerat två år här och det var därför vi behöll huset i Luleå, det var överenskommelse med våra barn att vi skulle tillbaka dit efter två år. Sedan har vi trivts otroligt bra i Gävle och vi gjorde en överläggning om vi skulle stanna kvar, men det blev som vi hade planerat från början.


Spekulationer och lång förlustsvit

Samtidigt som det spekulerades i att Thomas Berglund inte skulle vara kvar i Brynäs radade laget upp en lång förlustsvit.

– När det går dåligt en period i den här branschen sätter spekulationerna i gång, framför allt på sociala medier. Det är tråkigt att det blir så. Jag klarar av det, men det är tufft för familjen. Man har barn i skolåldern och sånt. Folk får ha sin åsikt, och jag läser inte själv vad som skrivs men får höra via andra och sånt tär på tränare i dag. Eller inte bara tränare utan även sportchefer. När det går dåligt är det ett väldigt utsatt jobb med ett hårt klimat. Och när det går bra är det åt andra hållet, då är det överdrivna klappar i ryggen.

Thomas Berglund drar ett vågrätt streck i luften med ena handen och säger:

– Man måste försöka hålla sig neutral till vad som skrivs, åt både ena eller andra hållet.

”Känslan är helt annorlunda i år”

Du var inne på det, att det är tuffare för familjen än för dig själv.

– Det har ändå gått bra måste jag säga, men de har ändå känt av det en del. Barnen är i den åldern där det snackas i skolan och föräldrar snackar med sina barn. Och när det går dåligt sätter spekulationerna igång. Det var likadant när jag var i Luleå. Men jag förstår att många tränare och sportchefer har problem med att klara av den här biten, jag förstår att en del hoppar av. 

Det blir Berglunds tredje slutspel med Brynäs. Första säsongen slutade i kvartsfinalen. Förra året förlust mot Djurgården i åttondelsfinal. 

– För ett år sedan hade vi otroligt många skador, det kändes som vi var ruskigt skadeskjutet. Känslan är helt annorlunda i år, förutsättningarna är mycket bättre.

Hur mycket brinner du för ett SM-guld?

– Det är det enda jag tänker på. Eller: jag tänker på att vi ska göra en bra insats i slutspelet så får vi se hur långt det bär. Vi ska försöka kräma ut allt som bara går.

ARTIKELN HANDLAR OM