AIK är vidare – Dif:s damlag måste flytta

Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N
HOCKEY

AIK:s herrlag är vidare till playoff.

Då måste Djurgårdens damlag flytta sin SM-final från Hovet till Stora Mossen.

– Det är väldigt olyckligt, säger Djurgårdens vice vd, K-G Stoppel.

– Jag förstår att det sticker i ögonen, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Djurgårdens Rebecca Stenberg.

Djurgårdens damlag är framme i SM-final och på lördag klockan 15.45 spelar de hemma mot HV71.

På Hovet – inför storpublik.

Det var i alla fall tanken...

Men AIK:s herrlag är vidare till playoff mot SHL och har också en match (mot Bik Karlskoga) att spela ... på lördag …klockan 16.00 … på Hovet.

Då får Djurgårdens damlag maka på sig.

– Vi vill så klart helst spela på Hovet. Vi spelade semifinalen mot Linköping på ”Mossen”. I söndags hade vi 350 åskådare och redan då var det ganska fullt. Nu tror vi att det kommer flera tusen på lördag och vi vill ju ta hand om dem på bästa sätt. Det kan bli svårt på Stora Mossen, säger Danijela Rundqvist, verksamhetschef för Djurgården Hockey Dam.

”Diskussion vi måste ta”

Djurgården Hockey Dam har haft samtal med Svenska Ishockeyförbundet – och övriga inblandade parter såsom AIK och sändande tv-bolag – och det finns inga andra alternativ än att flytta matchen till Stora Mossen.

– Så är läget, som det ser ut just nu, säger Olof Östblom, tävlingschef på förbundet.

– Men det här är en diskussion som vi måste gå vidare med. Det går inte att lösa problemet redan nu, innan lördag. Men vi i Svenska Ishockeyförbundet måste sätta oss ner och diskutera igenom hur vi ska hantera matchkrockar i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL. Särskilt under slutspel.

Kan du förstå att det sticker i ögonen att det är damerna som tvingas flytta på sig? Det är ändå en SM-final de ska spela?

– Självklart förstår jag att det sticker i ögonen. Klart att det kommer bli en diskussion om hur vi prioriterar. Samtidigt är det inte bara vi som styr. Vi försöker hela tiden hitta den bästa vägen för hockeyn i stort. Vi företräder ju både herrarna och damerna och vi satsar mycket pengar på damhockeyn, säger Olof Östblom.

Det går heller inte att lösa problemet genom att AIK flyttar sin eventuella match mot Bik Karlskoga till Globen.

– Nej, det går dessvärre inte, säger AIK:s vd Anders Olsson.

Är Globen bokad eller vill ni inte?

– Det vore en alldeles för stor kostnad för oss att spela i Globen.

”Inte så konstigt”

Djurgårdens vice vd, K-G Stoppel om situationen:

– Det är väldigt olyckligt, men samtidigt inte så konstigt. Så här är det i svensk hockey, så här har det varit och så här kanske det fortfarande ska vara; att prioriteringsordningen är SHL, Hockeyallsvenskan och sen SDHL.

– I det korta perspektivet måste man förstå. SDHL är i dagsläget en liga som inte drar så mycket folk. Men vi får jobba målmedvetet för att höja attraktionsvärdet på produkten. Det är vår ambition.

Tråkigt ändå att spela på Stora Mossen när det är en SM-final och det väntas komma tusentals åskådare?

– Jo, vi hade ju hellre spelat på Hovet. Men det är egentligen ingen jättestor grej. Vi är ganska vana här i Stockholm. Det blir mer och mer tydligt att Stockholmshockeyn är på frammarsch och att det då blir fler och fler lag som ska spela matcher just den här tiden på året, men att det inte finns tillräckligt med arenor. Klart att det är tråkigt, men vi får se det positiva och försöka göra det här till en jävligt häftig fest på Stora Mossen, säger K-G Stoppel.