”Kan bara tänka mig hur det var för pappa”

Bianca Salming om sorgen efter pappa Börjes död

Förra torsdagen somnade ishockeylegendaren Börje Salming in i sviterna av ALS.

Nu berättar dottern Bianca Salming om hur familjen stöttar varandra efter bortgången, den sista tiden och hur det var att se sin starka pappa tyna bort.

– Det är nog det värsta jag har upplevt hittills i mitt liv, säger hon till Sportbladet.

Det var förra torsdagen som ishockeylegendaren Börje Salming, en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna, gick bort i sviterna av den obotliga nervsjukdomen ALS. Han blev 71 år.

Han somnade in på förmiddagen hemma i Nacka omgiven av sin familj.

Sportbladet har varit i kontakt med dottern Bianca Salming, 24, som nu berättar om sorgen och saknaden samt den sista tiden tillsammans – men också om sina ljusa minnen hon har av Börje Salming som pappa.

Det har gått en vecka sedan pappa somnade in, hur mår du nu?

– Jag mår sådär. Det är okej, men jag är också utmattad. Det har varit en sådan omtumlande tid och just nu känns det mest overkligt, berättar hon och förklarar hur familjen nu stöttar varandra:

– Familjen är viktigast just nu. Vi är alla väldigt nära varandra och tar hand om varandra. Men jag och min bror kanske tillbringar extra mycket tid hos min mamma.

Bianca Salming tillsammans med Börje Salming under Folksam GP Sollentuna i juni 2021.
Bianca Salming tillsammans med Börje Salming under Folksam GP Sollentuna i juni 2021.

”Känner mig stolt över honom”

Det var i somras som Börje Salming gick ut och berättade att han hade drabbats av ALS. Sedan gick sjukdomsförloppet väldigt snabbt och hans tillstånd försämrades kraftigt. Trots det kämpade han in i det sista och tog sig nyligen över med familjen till Kanada och sitt andra hem Toronto där han hyllades stort under Hall of Fame weekend. Han var en hjälte i Toronto Maple Leafs där han spelade över 1 000 matcher och 16 säsonger i NHL-klubben.

Börje Salming hyllades sedan också stort i Avicii Arena när Svenska Ishockeyförbundet firade sitt 100-årsjubileum med Tidernas Hockeygala.

Han blev verkligen överöst med kärlek, hur har ni upplevt det?

– Jag känner mig stolt över honom och jag hade hoppats på att han hade kunnat sett allting. Jag är glad att pappa i alla fall fick uppleva en stor del av det innan han gick bort.

Familjen Salming när Börje fick ta emot priset NHL:s Hederspris vid Tidernas Hockeygala.
Familjen Salming när Börje fick ta emot priset NHL:s Hederspris vid Tidernas Hockeygala.

Så var Börje Salmings sista veckor: ”Ingen verkar veta varför”

”Värsta jag upplevt”

Hur minns du Börje i egenskap av pappa?

– Som den varmaste och mest omhändertagande pappan. Han var sprallig och alltid glad. Pappa ville alltid allas bästa och gjorde vad som helst för oss barn och familjen, han satte alltid alla andra först.

Börje var ju känd för sin otroliga fysik, får vi fråga hur det var för er att se honom bli allt svagare?

– Det är nog det värsta jag har upplevt hittills i mitt liv. Det var hemskt att vara med om det utifrån. Och så kan jag bara tänka mig hur det var för pappa… Det är det värsta.

Avslutningsvis berättar Bianca Salming om deras sista tid tillsammans.

– Jag tror vi tog vara på tiden på det bästa sättet vi kunde. Vi gjorde de sakerna som pappa ville göra och vi gjorde det tillsammans med familjen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!