Hotet mot svenska spelarna: Hotelldöden

avHans Abrahamsson

Publicerad:

USTRON. Nitton dagar på den polska landsbygden långt från civilisationen och ett socialt liv.

Där går Juniorkronorna en kamp för att inte låta sig knäckas av hotelldöden. 

– Vi hoppas att det ska bygga ihop oss så att vi är jäkligt laddade när vi väl får åka och spela match, säger förbundskapten Tomas Montén.

Ostrava och Trinec delar på värdskapet i årets junior-VM. Sverige har hamnat i gruppen som avgörs i Trinec, men bor inte i den lilla stålstaden nära gränsen mot Polen. 

I stället har det svenska laget fått sin bas på den polska sidan i den lilla kurorten Ustron, cirka en halvtimmes bussresa från arenan i Trinec. 

– Enligt arrangörerna fanns det inte tillräckligt med hotell för oss i Trinec. Det finns ett hotell och Finland har fått välja först eftersom de var högst placerat i förra turneringen, säger Tomas Montén.

Sverige fick välja som tredje lag i gruppen efter Finland och Schweiz och hamnade i Polen. Ustron, och även Trinec, är väldigt långt från andra JVM-städer som Vancouver, Montreal, Toronto eller Helsingfors och Malmö. 

Att shoppa lite, möta andra människor eller bara slinka in på ett kafé… Nej, det fungerar inte alls lika bra.

För spelare och ledare är det i princip bara att vara på hotellet och spela hockey som gäller. 

1 av 4 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Bor på samma ställe i 19 dygn

Det finns kort och gott väldigt lite att göra i den polska skidorten. Detta kombinerat med det faktum att Juniorkonorna inte byter hotell till slutspelet innebär totalt 19 dygn i rad på den lilla bergsbyn Ustron.

Känslan efter ett besök är att den berömda hotelldöden ligger nära till hands. Men både spelare och ledare gör allt för att vända risken för hotell-tristess till något positivt.

Att se möjligheter i stället för hinder: 

– Vi försöker göra lite annat. Vi hade en ledig dag förra veckan med lite utflykter och i dag är det många som ska åka till Ostrava och träffa lite familj och vänner. Men i övrigt finns det inte så mycket, säger Tomas Montén: 

– Vi hoppas att det ska bygga ihop oss så att vi är jäkligt laddade när vi väl får åka och spela match. Vända det till vår fördel.

Tråka ut er lite här så det blir som en energiboost att få åka och spela match?

– Ja, lite så. Det är lite så vi har lagt upp det när vi fick reda på förutsättningarna. Vi får gilla läget och se till att göra vår grej och inte bry oss så mycket. Skärma av oss. Vi pratade mycket om det här redan innan vi lämnade Sverige. Vi har hela tiden haft en dialog med kaptenerna hur vi ska lägga upp det med allt från mat till videogenomgångar och så vidare, säger Montén.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Har köpt ett pingisbord

Luleåbacken Nils Lundkvist väljer också att lyfta fram det positiva: 

– Jag tycker det är bra här ändå. Klart att det inte finns så många saker att göra, men vi har det bra och hittar på saker på hotellrummet. Vi har köpt ett litet pingisbord och spelar pingis och kort plus att vi har med oss tv-spel. Så nog hittar vi på saker att göra allt.

Lundkvist var med för ett år sedan då turneringen avgjordes i Vancouver och Victoria. 

– Där fanns det mer saker att göra, det var betydligt närmare till en stad. Här finns en liten by nedanför oss om man vill ta en glass eller en fika, men annars finns det inte så supermycket. 

Vad behöver ni göra för att undvika att drabbas av hotelldöden?

– Jadu… Vi får försöka  hänga med varandra och ha väldigt kul tillsammans. Jag ser det inte som någon risk faktiskt. 

Blir det ännu roligare att träna och spela matcher när man bor så här?

– Precis, matcher och träningar blir lite av höjdpunkterna under dagarna, säger Lundkvist. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM