”Jag kommer alltid att söka tacklingar”

LULEÅ. Förra säsongen hade Luleå det mesta – utom en härförare.

Därför värvades Juhani Tyrväinen.

- Det spelar ingen roll vem jag möter. Varje gång jag får chansen kommer jag att tackla, säger han.

Redan i sitt första byte dundrade Tyrväinen in med en Färjestadspelare i sargen, vilket gav en utvisning för boarding.

Något som finländaren inte riktigt kunde komma över – inte ens när segern var klar.

– Det var ett dåligt domslut. Domaren sa det till mig också i den tredje perioden, att det var ett felaktigt beslut.

Omtalad för sitt hårda spel

Det här är Tyrväinens första säsong i SHL, men han har redan blivit känd för sitt sätt att spela. Få spelare i ligan, om ens någon, är lika fysiska. När Tyrväinen tacklas så både syns och hörs det.  

- Jag har ingen aning om vad motståndarna tycker om mig, men jag gillar att spela så här. Jag kommer alltid att söka de situationerna.

Vilket är precis vad Luleå vill ha. Tyrväinen värvades inte för att göra snygga dragningar i omgång 25. Han togs till Luleå för att ge laget den hårdhet som behövs för SM-guld.

Tyrväinens rykte i hemlandet är inte det bästa, trots att han var med i det lag som vann ett av de mest sensationellt VM-gulden i historien.

– Många saker hände i Finland som påverkade mitt rykte, säger han.

Hur tror du att ditt rykte är här i Sverige?

- Jag vet inte. Jag läser inte tidningarna eftersom jag inte förstår så mycket. Men jag hoppas att jag ses som en solid och hårt jobbande tvåvägscenter. Så hoppas jag också att mitt lag ser på mig.

Ser fram emot slutspelet

Men Tyrväinen säger att han älskar slutspel och vet att spelet kommer att förändras då, vilket inte direkt missgynnar honom.

- Jag kommer att bli ännu bättre för laget. Det kommer naturligt för mig. Nu är våren här, det är ljusare när man vaknar och det är en härlig tid vi har framför oss.

Hur har det varit att komma till SHL?

- Ungefär som jag förväntade mig. Det är en väldigt bra liga med skridskostarka spelare. Du måste verkligen vara i bra form för att spela här.

Har du hittat några spelare som du gillar att tackla lite extra?

- Självklart hittar man sådana spelare när du möter lag flera gånger. Jag börjar känna igen några spelare, men jag kommer inte de dig några namn…

Produktiv framåt

Tyrväinen är inte bara fysisk. Han delar lagets interna poängliga på 26 poäng tillsammans med Erik Gustafsson.

Och där bakom ligger Nils Lundkvist kvar på 24 poäng – vilket börjar bli frustrerande. En poäng till och han är den juniorback som gjort flest poäng genom tiderna i SHL/Elitserien.

- Det vore skönt inte minst för att slippa de frågorna. Och självklart skulle det kännas stort att få vara ensam om det rekordet, säger han.

Börjar det sätta sig i huvudet?
- Nej. Jag försöker bara spela som vanligt och skapa lägen. Till sist kommer poängen att trilla in. Men det viktigaste är att laget vinner och att vi befäster vår topposition.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN