Historiska fiaskot fullbordat – Tampa Bay utslaget

Har aldrig drabbat en seriesegrare tidigare

avPer Bjurman

NEW YORK. Ett av NHL-historiens präktigaste fiaskon fullbordades inatt.

Superfavoriten Tampa Bay Lightning förlorade även den fjärde matchen mot tabellåttan Columbus Blue Jackets och får därmed se sig svepta ur Stanley Cup-slutspelet – ett öde som aldrig tidigare drabbat en seriesegrare i första omgången
– Jag vet inte vad jag säga. Columbus var bara det bättre laget, mumlar chockade kaptenen Steven Stamkos efter den avslutande 7–3-smällen.

Om någon gått till en bookmaker för en vecka sedan och satt en tusenlapp på att Columbus Blue Jackets skulle komma att svepa Tampa i fyra raka i den inledande Stanley Cup-rundan hade den personen antagligen varit ekonomisk oberoende denna morgon.

Så enorma favoriter var Tampa. Efter sin historiskt framgångsrika grundserie skulle de bara avfärda tabellåttan från Ohio, det var i praktiken all expertis enig om.

Ett av tidernas fiasko

De vann ju 62 av 82 matcher, säkrade President’s Trophy tidigare än någon annan gjort på 25 år och tangerade till slut bästa poängskörden genom tiderna.

Men i natt, efter bara fyra matcher, en ynka vecka in i slutspelet, tog säsongen helt abrupt slut för Steven Stamkos, Nikita Kutjerov, Victor Hedman och de andra stjärnorna i ”världens bästa hockeylag”.

Det kan inte beskrivas som något annat än ett av tidernas mest episka fiaskon.

Frånsett förstaperioden i första matchen, när Bolts utan besvär gick upp i 3-0-ledning och förmodligen själva fick för sig att det skulle bli lätt, är det dock inget snack om vilket lag som ägt den här serien.

1 av 4 | Foto: USA TODAY Network / Sipa USA
Stamkos deppar efter förlusten

”Är så otroligt stolt”

Blue Jackets har spelat bättre slutspelshockey, varit starkare mentalt, haft den klart vassaste målvakten i Sergej Bobrovsky, visat mest hunger och intelligens och kyla och, inte minst, blivit kommenderade av en betydligt smartare coach.

Därför vann de klubbens första slutspelsserie någonsin – och därför börjar favoriten de inte skulle ha en chans mot spela golf idag.

– Jag är så otroligt stolt över vad vi gjort tillsammans och dessutom extremt glad å hela stadens vägnar. Supportrarna här har fått vänta länge på detta, säger kaptenen Nick Foligno till NBC.

– Men vi är inte klara ännu, på långa vägar. Vi ska njuta av det här en stund, sedan fortsätter vi. Mer kommer.

Svenskarna skadade

I motståndarnas omklädningsrum är chocken så stor, och stämningen så tryckt, att ingen förmår att formulera en förklaring.

– Jag vet inte vad jag ska säga, suckar en tagen Steven Stamkos, Columbus var bara bättre laget.

Coach Cooper – han som blev helt bortfintad av den den mer ärrade John Tortorella – har inte mycket mer att komma med.

– Sex dagar i april…ja, vi vinner grundserien på historiskt sätt och förlorar sedan i slutspelet på ett historiskt sätt också.

Lagets båda svenska backstjärnor Victor Hedman och Anton Strålman är båda skadade – vilket såklart bidragit till att försvaga laget – och spelade inte heller nattens match.

Så chansen att de ska kunna komma hem och hjälpa Tre Kronor i VM är antagligen mikroskopisk.

Laddar Matchlista

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se


Missa inte Sportbladets nya Youtube-kanal – redan 400 000 visningar

Missa ingenting – prenumerera på Sportbladets Youtube-kanal!

ARTIKELN HANDLAR OM