Mejla

Emelie Fredriksson

Fredriksson: Inget kan stoppa HV71 nu

Publicerad:
Uppdaterad:

LULEÅ. Världens längsta transportsträcka har lett fram hit, till den här finalserien.

Luleå kom ut på isen med en mästares driv och pondus men lämnade som stora förlorare.

Inget kommer att stoppa HV71 nu.

Den här SDHL-säsongen får inga höga betyg i oförutsägbarhet.

Att Luleå och HV71 skulle mötas i finalen kändes tidigt uppenbart, och slutspelet har, tyvärr som brukligt i ligan, inte bjudit på några skrällar.

Ettan, tvåan, trean och fyran i ligan gick till semifinal efter 2-0 i matcher i kvartsfinalen och sedan flög ettan HV och tvåan Luleå till final efter tre raka vinster i semifinalen. Det är såklart beklagligt att ett slutspel ser ut på det viset, men tanken på att det hela skulle mynna ut en final mellan de två giganterna höll liv i lågan.

Nu var D A G E N här. Finaldagen. Då passade Svenska Ishockeyförbundet på att flika in en grej:

”Håll koll här på twitter för alldeles strax släpper vi nyheter kopplat till Damkronorna och svensk flick-och damhockey”, basunerade de ut och det kändes ju spännande.

Löjligt dålig tajming

Sedan kom beskedet att förbundskaptenen får lämna sitt jobb efter två år, och den tajmningen var löjligt illa. Bortsett från det knäppa i att man meddelar det just i dag kom det dessutom nästan ett år efter VM-misslyckandet. 

Vad hände med vikten av långsiktighet inom damhockeyn som ordförande Anders Larsson pratar om?

Ylva Martinsen tog över ett sargat och skadat landslag, fick hösten störd av spelarnas bojkott och det kommande B-mästerskapet inställt av corona. Hon fick aldrig chansen.

Men nog om det.

Luleå, som har två raka SM-guld, dundrade i gång den här sevärda finalen med ett mäktigt tryck medan det gick att ta på nerverna i det i sammanhanget mer orutinerade HV71. 

Lagkaptenen Jenni Hiirikoski, utsedd till världens bästa back i så många år att man tappat räkningen och dessutom fystränare i laget, visade vägen.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Men det var säsongens dominant HV71 som gjorde målen. Efter Hanna Olssons 1-0 sänktes axlarna och i bara farten tryckte Anna Borgqvist in 2-0 25 sekunder senare efter fint jobb framför mål av Felizia Wikner-Zienkiewicz.

Rejäl mästarvibb på det!

Sista matchen inför publik

Luleås finskor stod sedan bakom en riktig klassreduceringen i andra perioden då Michelle Karvinen spelade fram till Petra Nieminen. Efter att HV71 gjort 3–1 i den tredje perioden lyckades Luleå få in ännu en reducering. Emma Nordins 3–2-mål med fyra minskapade rejäl nerv i slutminuterna men närmare än så kom man inte i den här finalen – den sista inför publik.

Just publiken gjorde vad de kunde för att lyfta fram hemmalaget. För HV blir ju läget ett helt annat då finalserien nu fortsätter utan publik på grund av corona.

Men är det något lag som klarar en sådan situation är det ju HV.

Jönköpingslaget slog rekord i grundserien, och gjorde flest mål någonsin. De gjorde det inför glesa läktare. I elva raka bortamatcher. De kommer stå där med en historisk SM-buckla också.

Det blir i så fall den första i klubbens historia.

Och nästan helt säkert ett firande inför historiskt tomma läktare.

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

LÄS VIDARE