Lehner hjälte direkt i slutspelet

”Under attack hela tiden”

Publicerad 2019-04-11

NEW YORK. Det var Josh Bailey som frälste New York Islanders med ett övertidsmål – men Long Islands verklige hjälte i öppningsmatchen mot Pittsburgh stod i kassen.

Robin Lehner stoppade 41 skott i sitt första playoff-framträdande i sjövilda Nassau Coliseum.

– Vi spelade inte den match vi hade tänkt oss och därför kändes det som jag var under attack hela tiden. Men vi krigade, allihop, och det avgjorde, säger han till Sportbladet efter 4-3-segern.

Följ ämnen
NHL

Precis som väntat blev det hårt och och tajt och jämnt i första Stanley Cup-mötet mellan New York Islanders och Pittsburgh Penguins – två av de mer väloljade lagmaskinerna i NHL.

Islanders hade trumf på hand i form av en 3-2-ledning med en och en halv minut kvar av ordinarie matchtid, men Penguins tog ut målvakten Matt Murray och kvitterade – och först 4.39 in i hela slutspelets första övertidsdrama kunde Josh Bailey säkra den viktiga hemmasegern.
Därmed firades han förstås som stor hjälte, men i själva verket förtjänar svenske keepern Robin Lehner de största rubrikerna.

Stoppade 41 skott

Penguins tryckte tidvis på ruskigt mycket och pepprade skott på honom, framförallt under andra halvan av mittperioden, men den 27-årige göteborgaren var i det närmaste omöjlig och radade upp kalasräddningar.

Till slut skrevs 41 stoppade skott in i protokollet. 

Utan dem hade Isles hamnat i underläge i serien direkt, utan tvekan. 

– Vi spelade inte den match vi hade tänkt oss utan började ta chanser vi aldrig tagit tidigare under hela säsongen, säger han när vi träffar honom i ett lättat omklädningsrum.

– Därför fick Penguins många avancerade chanser, det kändes som jag var under attack hela tiden.

Publiken skanderade

Men naturligtvis är den nya publikfavoriten på Long Island ändå nöjd.

– Absolut. Vi möter ett av de bästa offensiva lagen i ligan i mitt tycke, de kommer skapa chanser, fortsätter han.

– Vi krigar ändå otroligt bra, allihop, och tar den första matchen. Det betyder mycket. Nu har vi någon dag på oss att förbättra vårt spel till nästa drabbning. 

Tills dess kan Robin också luta sig tillbaka och njuta av minnet åt hur ofta LEH-NER-ramsan, på goda grunder, ekade under de gistna takåsarna i den gamla ladan i öppningsmatchen.

– Det känns såklart fantastiskt. Vi har underbara fans som skapar grym stämning, konstaterar han.