SHL Svenska hockeyligan

Djurgården vann i Dicks comeback

Av: 

Tomas Ros

HOCKEY

Dick Axelsson gjorde comeback i Djurgården efter en åtta månader lång pensionering.

Den slutade med Djurgårdens första seger på nästan en månad.

Matchhjälte efter straffar blev målvakten Mantas Armalis samt Filip Cederqvist.

– Skönt att börja året med en vinst, sa Cederqvist till CMore som erkände att han tränat extra på straffar på träningarna.

En trevande förstaperiod och mycket förståeligt eftersom hemmalaget inte spelat en enda match under 2022 på grund av covid-19. 

Leksand hade mest puck och lite mer ordnade anfall och hade både periodens första powerplay samt premium-målchans när Carter Camper sköt i ribban efter 14 minuter. 

I slutskedet av perioden pressade gästerna på i powerplay, men utan framgång.

Tuff start för Axelsson

Klassiker-mötet var både Djurgårdens första match för året samt Dick Axelssons comeback i SHL och i huvudstadslaget. Axelsson valde att avsluta karriären i våras och har därefter haft fokus på en karriär som proffstyckare på Sportbladet samt på andra mindre plattformar.

Axelsson hade en tuff match och syntes inte så mycket.

– Det känns bra, Leksand kom ut bra och de parkerade i vår zon. Vi får steppa upp på den biten. Flåset är ok, nuddade pucken en gång i första perioden. Min kedja har inte fått visa någon kemi ännu. Vi ska göra alla klyschor som tränare säger, röra på fötterna bland annat, sa Dick Axelsson till CMore.

Den andra perioden var en av de sämre den här säsongen. Inga snygga anfall eller rejäla tacklingar och tempot lämnade mycket att önska. Kändes som en träningsmatch i Säter i augusti. Icing och offside avlöste varandra och största händelsen var när Matt Caito träffade ribban i mitten av perioden, som slutade mållös.

Konstnummer av talangen

I inledningen av den tredje perioden fick Leksand sitt tredje läge i powerplay och där höll Oskar Lang sig framme och via backhand satte han sitt sjätte mål för säsongen.

Det var ingen publikfest på Hovet.

Men en fest för NHL-scouter som hade flugit in från hela Europa för att se duellen mellan Leksands lovande back Lian Bichsel och Djurgårdens Jonathan Lekkerimäki. Båda två rankas gå i första rundan av sommarens NHL-draft.

Och scouterna behövde inte gå hem utsvultna eller besvikna. Bichsel fick monsterminuter och i den tredje perioden svarade Lekkerimäki för en skicklig individuella prestation när först svarade för en puckmottagning av hög klass, därefter lurade upp en Leksandsback på läktaren via en yvig dragning och avslutningsvis satte Flemingsbergsprodukten pucken mellan benen på Leksands målvakt Kasimir Kaskisuo.

Cederqvist matchhjälte

Dick Axelsson svarade för en assist till supertalangens tredje mål den här säsongen, för övrigt.

Tredje perioden och övertiden avslutades med ställningen 1–1.

På straffarna avgjorde Filip Cederqvist i den femte rundan.

Efter matchen var matchens profil Dick Axelsson nöjd med två poäng och en seger.

– Var väl inget skönspel därute. Och jag försökte i alla fall, allt sitter inte där. Och det är inte så att jag kommer dominera i SHL, det är inte därför jag är här, sa han och delade ut en passning till tränarstaben.

Han fick nämligen sparsamt med istid i powerplay och noll sekunder i övertiden och ratad i straffläggningen.

– Jag får prata med dem. Det är ju när det avgörs som jag kan bidra. Blev lite förvånad. Men som sagt, vi tar med oss en seger.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 6 miljoner – tippa söndagens hetaste matcher här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Dick Axelsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ikonerna värvas till Djurgården

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Djurgårdens IF Ishockey

Leksands IF

Dick Axelsson