Linus Omark: ”Trodde jag skulle dö på isen”

Linus Omark har flyttat tillbaka till Luleå.

Nu berättar han om den mentala kampen som låg bakom beslutet.

– Det var många matcher där jag kände att jag skulle dö på isen, säger han i Wikegård VS.

Linus Omark är en av de svenskar utanför NHL som lyckats allra bäst de senaste tio åren. Men nu är han tillbaka i SHL och Luleå för att hjälpa klubben att vinna sitt första SM-guld sedan 1996.

I Sverige har han låtit C More och Niklas Wikegård hälsa på i hans bostad för att spela in ”Wikegård VS”.

I avsnittet berättar Omark om uppväxten, sin hockeyfostran och om straffdelikatesserna – men riktigt intressant blir det först när Wikegård och Omark samtalar över en öl i Omarks egenbyggda hemmabar.

Wikegård frågar om Omark har några spöken i huvudet, varpå Omark berättar att han lider av grov flygskräck. Skräcken blev så påtaglig under tiden i Ryssland att han började känna dödsångest.

– Det var lite därför jag lämnade Ryssland. Jag kände att jag ville må bra mentalt i och med att jag är flygrädd. Det gick många matcher där jag kände att jag skulle dö på isen.

Stjärnans kollaps bakom tankarna

– Det var tufft. Tio matcher per säsong ställer du dig på blå, kollar upp i taket och tänker att du ska dö. Att få bort det de tankarna var svårt. Ibland lyckades jag, säger han.

En starkt utlösande faktor till denna dödsångest var sommarens otäcka bilder när den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen kollapsade med hjärtstillestånd under EM. Någonting som fick Omark att vilja undersöka hjärtat ofta.

– Jag vet inte hur många hjärtundersökningar jag gjort. Jag måste ha flest i branschen. Det blev jobbigt för man hade fått en så tydlig bild. Men det blir så när man inte mår bra på flera sätt. Det var tufft, säger Omark i programmet.

Han tog hjälp av en psykolog, och berättar han tillbaka i Sverige mår mycket bättre.

Omark har inlett säsongen med tre poäng på fem matcher.

Linus Omark
Linus Omark
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!