Ishockeyförbundet uppmanar till spel i Hockeyettan

Svenska Ishockeyförbundet uppmanar klubbarna att spela matcherna i Hockeyettan.

Under tiden den juridiska utredningen pågår beviljas Boden och Karlskrona tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher.

– Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna att matcherna nu ska spelas, säger ordföranden Anders Larsson.

Svenska Ishockeyförbundets styrelse har rekommenderat tävlingsnämnden att besluta om resultatet 5–0 i Hockeyettan om ett lag från och med nu uteblir från match.

Tävlingsnämnden ska fatta beslut om de fyra matcher som inte genomförts under kaoset och öppna bråket i ligan.

Beslutet fattas av tävlingsnämnden i nästa vecka och meddelas senast den 28 oktober.

Fokus på sportsliga

Andra lag i Hockeyettan har vägrat att möta Boden och Karlskrona eftersom de inte skrivit under avtalet som bland annat innefattar gemensamma sändningsrättigheter.

– Fokus måste vara att spela hockey för alla spelare, ledare, funktionärer och inte minst för alla supportrar som älskar ishockey. Med det sagt finns det många frågor att reda ut vid sidan av isen och ett första steg är den externa juridiska utredningen som vi initierar, säger Anders Larsson.

Startar utredning

Förbundet ska initiera en extern juridisk utredning om kravet på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå, med anledning av Riksidrottsnämndens beslut att ogiltigförklara förbundets tävlingsbestämmelse.

Riksidrottsnämndens beslut baserades på bland annat den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt allmänna avtalsrättsliga principer.

– Det här visar att vi har rätt i sakfrågan, samtidigt tråkigt att det gått så pass långt att enskilda lag gjort sig till rättsinstanser och att frågan dragits ut på isen, säger Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist.

”Givetvis en seger”

Hur ser du vidare på dagens beslut?

– Det ger klara besked om att hockeyn ska avgöras på isen och att vi ska fortsätta spela är i grund och botten det viktiga. De juridiska och paragraftekniska får vi ta vid ett senare tillfälle. Det är givetvis en seger även om det samtidigt känns som ett nederlag att hockeyn har kommit till den här punkten. Samtidigt är jag glad att dagens besked så tydligt visar vad effekten av att man uteblir från spel innebär. Vi vill att de här ärendena (de matcher som redan skjutits upp) ska avgöras i tävlingsnämnden så vi får tydliga prejudikat för framtiden. För det här får inte hända igen.

Hoppas du att de lag som uteblivit från spel ska förlora sina matcher på walk over?

– Jag ser inte att det finns någon annan väg. Annars har man sagt att det finns ett fribrev att göra det för klubbar som bojkottar på eget bevåg. Så kan vi inte ha det. Precis som i övriga samhället måste det finnas tydliga riktlinjer för vad som får göras. Men just nu är jag bara glad att få avgöra våra matcher på isen.

Kom inte till spel

Det tillfälliga sändningstillståndet för Boden och Karlskrona gäller till och med den 31 december 2021.

Örnsköldsvik och Kalix har inte kommit till spel i matcherna mot Boden, Mörrum och Vimmerby har inte kommit till spel mot Karlskrona. Däremot har de båda klubbarna kunnat spela bortamatcherna under den här tiden.

Boden spelar hemma mot Piteå fredagskvällen. Karlskrona spelar borta mot Tranås på fredagskvällen och hemma mot Dalen på söndagseftermiddagen.

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing meddelar att han inte har hunnit sätta sig in i de senaste beskeden och ber att få återkomma.

Anders Larsson
Anders Larsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!