Mejla

Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Spänningen lever i SHL – ingen är borta från slutspelschansen

Hans Abrahamsson efter näst sista omgången av grundserien

Publicerad:
Uppdaterad:
Örebro är i förarsätet
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Örebro är i förarsätet

Nu har Brynäs och Linköping förlorat tillräckligt för att ha rätt till den där slutspelsplatsen.

Inför den sista omgången är Örebro i förarsätet om tiondeplatsen.

Dramatiken lever vidare i ligan där ingen, oavsett hur mycket det förloras, någonsin verkar vara borta från chansen att gå till slutspel. 

Ni kanske har hängt med i hur jag gnällt över att tio lag är två för många i slutspelet. Att det under de sista veckorna av grundserien inte handlar om att vinna mest utan att förlora minst för att ta sig dit. Jag tycker att man ändå måste ställa vissa sportsliga krav för att få spela om Le Mat. Allt kan inte bara handla om spänning, spänning och spänning så länge som möjligt i grundserien.

Ja, jag vet att bara de tre topplagen har tagit fler poäng än Örebro sedan landslagsuppehållet. Men jag vet också att både Brynäs och Linköping, efter slagpåsen Timrå, är SHL:s formsvagaste lag under 2019. Brynäs har snittat 1,0 poäng på 22 matcher under 2019. Linköping har snittat 0,8 poäng.

Ändå är både Linköping och Brynäs i allra högsta grad med i slutspelsstriden inför den sista omgången. När nu de två möttes i Saab Arena var ju ett av lagen tvunget att vinna, men det satt minst sagt hårt åt innan vi fick ett avgörande. 

När ordinarie tid var över var ställningen 2–2, sedan Brynäs kvitterat i den tredje perioden. 

Att Linköping tappar en ledning i tredje perioden känns ju bara så mycket 2019.

Just så har det sett ut alldeles för många gånger de senaste månaderna. Inte ens mot ett formsvagt Brynäs (utan skadade Jesper Boqvist) lyckades LHC stänga ner matchen i den tredje perioden.

Nu fick man ändå med sig en seger.

Tolfte förlusten vid övertid

När 51 sekunder återstod av förlängningen lyckades Broc Little peta pucken någon centimeter över David Rautios mållinje. Därmed lever striden mellan tre lag om den sista slutspelsplatsen ända in i den sista omgången.

Att Brynäs förlorar i övertid är så mycket säsongen 2018/19 det bara kan bli. Det här var Gävlelagets tolfte (!) övertidsförlust under säsongen och det hade varit intressant att ta del av klubbens analys av varför det har blivit så. 

Nu lever ändå slutspelschansen för både Brynäs och Linköping i ligan där inget lag någonsin verkar vara borta från slutspelschansen. Linköping har två poäng upp till Örebro inför den sista omgången där Örebro möter ett Malmö med allt att spela för. Linköping möter ett HV71 som vid seger i bästa fall kan klättra från åttonde till sjunde plats. 

Dessutom har Linköping tio (!) raka segrar i Kinnarps Arena.

Plockat 18 poäng mer än Linköping

Medan Linköping och Brynäs har ägnat stora delar av 2019 åt att förlora hockeymatcher har Örebro sedan landslagsuppehållet gjort det motsatta. Närkingarna har på de tolv omgångar som har spelats efter Beijer Hockey Games plockat 14 poäng fler än Brynäs och 18 poäng fler än Linköping.

Nu gjorde Örebro vad man skulle mot ett redan avsågat Mora, som vilade en handfull nyckelspelare, och klev upp på slutspelsplats med bättre målskillnad än Brynäs. 

Att möta ett Malmö som har hugg på en direktplats till kvartsfinal på bortaplan…, jag det finns definitivt enklare uppgifter. 

Samtidigt möter Brynäs ett Frölunda som bara har Roger Rönnbergs krav att spela för – och som lär vila alla spelare som känner av minsta skavank. 

Dramatiken om den sista slutspelsplatsen lever in i den sista omgången och det är garanterat seriemakarnas våta dröm. Vi andra längtar mest efter att kvartsfinalerna ska dra igång.

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: