Efter spelarnas svar: Hårdare straff för blindside-tacklingar

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

avErik Karlsson

HOCKEY

Blindside-tacklingar har orsakat flera hjärnskakningar och en högljudd debatt i svensk ishockey.

Efter bland annat en spelarenkät står det nu klart att de kommer bestraffas hårdare i SHL till nästa säsong.

– Spelarna ska veta att det är kostsamt, säger Ulf Rönnmark, domarchef för ligan.

Det är 30 dagar till SHL-premiären och just nu håller SHL:s domarchef Ulf Rönnmark på att genomföra sin årliga turné bland ligans klubbar för att diskutera årets regelförändringar och förankra vilka speciella fokusområden som domarna kommer att ha under säsongen.

En nyhet Rönnmark berättar om är att ligan kommer att straffa blindsidetacklingar hårdare än någonsin under den kommande säsongen.

– Generellt vill vi att spelarna ska veta att om de gör en blindside-tackling där huvudet till viss del träffas så kommer det att vara kostsamt för dem ur ett bestraffningsperspektiv. Man kan säga att 110-vägen blir en 70-väg, vi skruvar ner den tillåtna hastigheten, säger han.

Spelarna ligger bakom

Och det är till stor del spelarna själv som ligger bakom regelåtstramningen. När SHL skickad ut en enkät i somras där alla spelare fick en fråga om de skulle vara positiva till en extra hård bedömning av tacklingar från den blinda sidan.

– 75 procent ville ha det, så vi har en gemensam syn på spelarnas säkerhet och den tacklingsarten. Vi vill hemskt gärna få bort den så den inte skapar fler hjärnskakningar, säger Ulf Rönnmark.

”Lärt oss den hårda vägen”

Exakt hur hårt straffet kommer bli är inte helt klart ännu. Frågan ska processas med SHL:s sportsliga ledning och inte minst hockeyförbundets disciplinnämnd.

– Vi kommer ha straffskalan klar innan upptaktsträffen. Men vi har lärt oss den hårda vägen att det gäller att processa med alla instanser innan så det inte blir ett godtyckligt bedömande. När vi väl gör förändringen ska den vara förankrad i alla instanser, säger domarchefen.

Sedan tidigare har ishockeyförbundet släppt de årliga regeljusteringarna med bland annat fem i stället för tre suddenstraffar och borttagande av regeln om att en tacklings konsekvens påverkar straffet. Dessa regeländringar är inte tvingande för SHL men de diskuteras också i nuläget med SHL-klubbarna och ligan.

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM