Helber hoppar av som klubbdirektör

avTomas Ros

Sportbladet avslöjar: Slutar under sin 13:e säsong: ”Har pratat mycket med min fru”

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Mike Helber slutar i Linköping.

Mike Helber, 44, slutar som klubbdirektör för Linköping.

Han känner att det är dags att gå vidare – till något helt nytt.

– Jag kommer sakna pulsen runt matcherna och euforin vid seger, säger Mike Helber i en lång intervju med Sportbladet.

Linköping har ett personalmöte på fredagsförmiddagen.

Där släpper Mike Helber nyheten som säkert kommer som en chock för många i klubben: han slutar som klubbdirektör.

Mike Helber är den klubbledare som varit längst i sin SHL-förening tillsammans med Färjestads Håkan Loob och Skellefteås Pea Isralesson.

Han gör sin 13:e säsong som klubbdirektör i SHL och det är rekord i vår högsta serie.

Men det var en slump att det blev en lång sejour i Linköping.

– Jag kom till Linköping som collegespelare 1992. En varm juli-dag och det första jag gjorde efter ankomsten var en intervju med lokaltidningen och sedan träffade jag dåvarande tränaren Jim Brithén. Jag skulle stanna en eller två säsonger och lära mig svenska, tänkte jag. Nu är jag inne på mitt 22:a år i Östergötland, säger Helber och ler.

”Dags att gå vidare”

Han tog beslutet att sluta för lite mer än en månad sedan.

Han har fått nog.

Det räcker.

– Jag har pratat med min fru Cecilia mycket om det här. Vi har gått igenom hur jag mår och hur min familj mår. Har även bollat mycket med ordförande Christer Mård. Vi har tillsammans kommit fram till att det är dags att gå vidare. Till något nytt, säger Helber.

Han är nöjd med vad han tillverkat i Linköping.

Han spelade upp laget till SHL (elitserien) och som klubbledare har han sett till att staden fått en ny fin arena och även tagit laget till två SM-finaler.

– Under mina år som ledare har vi bara missat slutspel två gånger. Det är ett bevis på att Linköping HC är en framgångsrik klubb, säger Helber och man anar i svaret att det finns spår av starka känslor och rösten brister nästan vid ett par tillfällen under intervjun.

Vill avsluta ”snyggt”

Varför tar du beslutet nu, mitt under säsongen?

– För att det egentligen inte finns något bra tillfälle. Nu är produktionen i gång och jag kommer jobba vidare i tre månader för att göra en snygg avslutning. Men timingen är svår – håller med om det.

– Sedan så har jag varit i valet och kvalet med min karriär. Ska jag stanna livet ut i Linköping, den enda arbetsgivare som jag haft, eller testa vingarna medan jag har en hyfsat attraktiv ålder och cv.

Det har blåst mycket om Linköping och Mike Helber, som inte har något problem med att säga vad han tycker och tänker. Det har gjort att jobbet tärt på honom och främst vid motgång har han och familjen påverkats.

– Visst är det så. När Linköping förlorar är det tufft och som klubbledare exponeras man på ett obarmhärtigt sätt och man tar till sig på ett personligt plan. Men lika kul är det att jobba i ett lag, eller organisation, som vinner.

Mer än klubbdirektör

Han har varit drivande i stora frågor som berört hela Hockeyligan och varit en av dem som varit ledande i Europa-frågor. Men just de något enformiga frågorna har gjort honom något blasé.

– Det är samma frågor varje år. Blir lite enformigt. Jag hoppas att SHL fortsätter utveckla talanger och satsa på talang-utbildning. Där har vi vår styrka, säger Helber.

Det här är det andra tunga ledaravhoppet i Linköping.

12 maj lämnade Johan Hemlin, 41, jobbet som sportchef i LHC för att gå vidare till SHL-organisationen.

Enligt Sportbladets källor blir nu förre LHC-spelaren Fredrik Emvall, 38 – som gjort över 600 tävlingsmatcher för klubben – general manager i LHC.

LHC bekräftade just detta i ett pressmeddelande klockan 09.15.

ARTIKELN HANDLAR OM