De ska ta medalj i hemma-VM

avStefan Alfelt

HOCKEY

Truppen uttagen i dag – fyra målvakter med

Valentina Lizana Wallner

MALMÖ. Truppen till dam-VM på hemmaplan är nästan klar.

Men förbundskapten Leif Boork vill inte lova medaljer.

– Det är mer realistiskt att vi inte tar medalj än att vi tar medalj, säger Boork.

Den slutgiltiga truppen skulle presenteras i Malmö i dag men det är fortfarande frågetecken för världsmålvakten Kim Marti´n Hasson som sliter med sin ömmande höft. Därför har Boork tagit ut fyra målvakter så här långt. Kan Kim spela plockas talangen Minatsu Murase bort när den definitiva truppen måste lämnas in.

– Målvaktssidan är den jag är minst bekymrad över. Där har vi väldigt bra beställt, säger Boork som plockat in Valentina Wallner som gjorde succé i OS igen.

Kim Marti´n Hasson kan ha en positiv effekt även vid sidan av isen beroende på respekten för hennes kunnande och erfarenhet.

– Hon skapar en väldigt bra miljö runt sig och ett självförtroende i miljön, men det är inte så att vi kan ha med henne bara för att hon har den funktionen. Hon måste också vara spelbar.

Svårt att rå på favoriterna

Kanada och USA är enorma favoriter till att återigen hamna i final mot varandra och hemmaplan räcker inte för att Boork ska se Sverige som annat än en outsider om bronsmedaljerna.

– Går det bra får man en skjuts i ryggen, går det dåligt får man ett förväntanstryck på sig och kanske blir lite orolig. Det finns alltid två sidor på det myntet men i utgångspunkt är det naturligtvis positivt att spela på hemmaplan.

– Det har varit en nedåtgående trend på svensk damhockey internationellt de senaste åren så jag tycker inte att det finns anledning snacka medalj bara för att det är hemmaplan, säger Leif Boork.

Sverige är rankat sexa i världen.

– Finland och Schweiz ligger före oss på världsrankingen och dem får vi normalt stryk av. Tyskland ligger precis bakom oss och Japan är nia. Vi kommer att få fullt upp i den grupp vi spelar i.

Färdigbyggt till nästa OS

VM på hemmaplan är naturligtvis enormt stort, men Leif Boorks lagbygge är kanske ändå mer inriktat mot att vara färdigt till nästa OS.

– Till vissa delar är vi ett färdigt lag redan nu men om vi jämför med de finländska spetsspelarna, USA, Kanada och de bästa schweiziska spelarna, de bästa ryska så har dom spetsspelare som är bland världens bästa och där ligger inte vi med så många spelare ännu.

Svensk damhockey måste ta steg både på klubbsidan och i landslaget.

– Passningsspelet och skotten tycker jag är de största tekniska bristerna även om passningarna blivit mycket bättre, säger Boork.

Nya grepp av Boork

Men det finns ett sätt till att skapa framgång – den mentala styrkan.

Och Leif Boork vore inte Boorken om han inte hittar på något annorlunda. På träningslägret i Norrtälje blev landslagsspelarna utan förvarning väckta 3.45 en morgon. De kallades ner till en samling utan att veta vad som väntade.

– För att testa dem. Låta dem möta mentala belastningar och ta itu med det oavsett omständigheter. Sen gick vi 45 varv runt en idrottsplats. De hade inga klockor så de visste inte hur länge vi höll på. Känslorna kan då spela en spratt när man inte får mat eller vatten och går upp tidigt på morgonen. Bortse från känslorna, lös uppgiften. Det är det som det handlar om i elitidrott.

– Det föll jätteväl ut. Alla genomförde 45 varv. Vad de tänkte vågar jag inte tänka på själv, det var väl något om den där gamla jävla gubben, vad håller han på med? Men när vi förklarat varför vi gjorde det tror jag att alla förstod vad det handlar om.

45 varv runt en idrottsplats är drygt två mil.

– Ja, det är det. Runt runt. Det är fan inte roligt, säger Leif Boork och ser belåten ut.

En lång promenad mot framgång, kanske.

Så spelar Sverige i VM i Malmö (Rosengårds ishall, Malmö Isstadion):

28/3: Sverige–Japan

29/3: Schweiz–Sverige

31/3: Tyskland–Sverige

■ ■ ■

LÄS MERA: Ett dygn med Damkronorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leif Boork