Sedinarna tar hjälp av Nasa

HOCKEY

Jagar Stanley Cup – med datachip: ’Det som gör skillnad’

Foto: Tvillingarna Sedin jagar Stanley Cup med sitt Vancouver. För att bli ännu bättre har de tagit hjälp av NASA.

VANCOUVER. Teknik från NASA ska hjälpa Vancouver i jakten på Stanley Cup.

Bröderna Sedin och de andra i laget bär ett speciellt armband som registrerar hur de sover och som läser av när de är som mest alerta på dygnet.

– Mätningarna har visat att vi sover bättre på hotell, säger Henrik Sedin.

Det ser ut som ett armbandsur, men utan urtavla.

Armbandets tjockare del innehåller ett toppmodernt datachip som registrerar när spelarna sover och när de är som mest pigga och alerta.

– NASA använder samma teknik på sina astronauter och amerikanska flygvapnet använder det för sina stridspiloter, säger Henrik Sedin.

’Sover bättre på hotell’

– Det registerar inte bara när du sover, utan också hur djupt du sover. Ibland kan du sova så lätt att kroppen egentligen inte vilar. Sedan läser man av resultaten och de spelare som inte sover så bra får hjälp att sova bättre.

Det var armbandet som avgjorde att Vancouver inte flög hem direkt på natten efter segermatchen borta mot Chicago natten mot lördag.

Det är annars det normala för alla NHL-lag.

Spelarna fick istället sova över på hotell och flög hem först dagen efter.

– Mätningarna har visat att vi sover bättre på hotell, men samtidigt kan man väl diskutera vad som egent­ligen är bäst och hur mycket den nya tekniken ska styra. Jag tycker det är skönast att vakna i min egen säng, säger Henrik.

NASA-tekniken är ett exempel på hur noggranna NHL-klubbarna är i varje liten detalj.

– Lönetaket har ju gjort att det blivit rekordjämnt i ligan och mindre och mindre skillnader mellan lagen. Då försöker man hitta sätt som gör den där lilla skillnaden för att vinna matcher. Det här är ett av dem, säger Henrik.

Alla var inte nöjda

Men han får inte visa upp armbandet – en high tech version av Skalmans mat- och sovklocka.

– Nej, klubben vill inte att det sprider sig för mycket. Vad jag vet är vi den enda klubb i NHL som använder det här. Däremot är det okej att prata om det, säger Henrik.

– Men mätningarna har visat att när vi är som mest alerta, då vinner vi matcher. Och när vi kanske bara är på 80 procent av max­nivån, det är då vi förlorar matcher med 6–1 eller 7–1.

Men det kan slå åt andra hållet också.

Alla i Vancouver var väl inte nöjda att flyga större delen av lördagen efter segern mot Chicago och landa hemma i Vancouver först vid tre på eftermiddagen dagen efter.

Det verkade som laget fortfarande sov i mötet med St Louis dagen efter – på måndagsmorgonen svensk tid – då det blev förlust med 2–3 efter fyra raka segrar.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL