Stålberg gör succé i Chicagos förstakedja

HOCKEY

Två assist mot St Louis i natt

NEW YORK. Chicago-stjärnorna Patrick Kane och Jonathan Toews har fått en ny lekkamrat:

Svenske Viktor Stålberg.

Han stod för två assist till kedjekamraten Kane när mästarna slog St. Louis med 7–5 i en vild match i natt.

– Ja, det är ju hyggliga killar att spela med, säger han till Sportbladet och skrattar.

Foto: Stålberg.

24-årige göteborgaren Viktor Stålberg har gjort en remarkabel karriär sedan han kom till Chicago från Toronto inför den här säsongen.

Han började i fjärdekedjan och fick mycket begränsat med speltid, men har sakta jobbat sig upp i hierarkin och sedan några matcher tillbaka ingår han alltså i förstalinan med superstjärnorna Patrick Kane och Jonathan Toews.

– Det har varit en lyckad resa och det känns såklart väldigt bra att få sånt förtroende av coacherna, säger han när vi når honom i The Windy City efter St. Louis-matchen.

– Och Kane och Toews är ju rätt hyggliga kedjekamrater. Det gäller bara att man gör lite saker själv också. När man lirar med två av världens bästa spelare är det lätt hänt att man bara står och tittar. Men jag har fått mer och mer självförtroende tar för mig.

Hemmavinst direkt

Det märktes mot Blues. Stålberg stod för två läckra assist till en mycket förtjust Kane.

– Det är framför allt skönt att kedjan får producera lite, framför allt i spel fem mot fem, det behöver vi, säger Stålberg.

– Allra bäst är dock att vi får komma tillbaka efter en lång roadtrip och vinna direkt på hemmaplan.

Matchen var dock rätt... vild. Hawks dominerade kraft i inledningen och hade efter halva matchen ledningen med 5–1. Men under andra halvan tog gästerna över och höll sånär på att komma ikapp. Till slutade tillställningen alltså 7–5.

– Vi spelade som vi skulle i de två första och såg till att de fick väldigt få chanser. Det är vår mentalitet just nu, att täppa till bakåt. Gör vi bara det vet vi att chanserna kommer framåt, för vi har så pass mycket offensiv talang, menar Viktor.

Berglund målskytt

– Sedan i tredje blev det lit väl öppet och många mål. Men vi vann till slut och det är det viktiga.

Patrik Berglund gjorde ett av St. Louis mål och Alexander Steen hade en assist, men det hjälpte alltså inte.

Toronto hade så sent som sju minuter in i tredje perioden ledningen med 3–1 hemma mot Tampa, men det gick åt skogen i alla fall.

Den förträfflige Martin St. Louis reducerade efter 08.25 – och bara nio sekunder före slutsignalen prickade han in kvitteringen också.

Sedan avgjorde självaste Simon Gagne – tillbaka efter arton matchers skadefrånvaro – med sitt första mål som Tampa-spelare på övertid.

– Att hjälpa laget att vinna och få sätta en puck på övertid är allt man kan begära, säger han till nhl.com.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL