Nu väntar ett märkligt möte med Kanada

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jobbet är gjort – men en match som inte gäller något känns sådär

HELSINGFORS. Juniorkronorna gjorde jobbet mot Danmark.

Finland gjorde sitt.

Slovakien i en kvartsfinal ska vi bra städa av. Med eller utan William Nylander.

Hans Abrahamsson.

Allt som krävdes mot Danmark var tre poäng och det grejade Juniorkronorna utan några som helst problem

En gruppseger låg i potten, men förutsättningarna var inte de enklaste. Knappt halvfull arena och en motståndare vi bara ska vinna mot.

Juniorkronorna gjorde vad vi kan begära. Adrian Kempe skickade in första målet redan efter tretton sekunder.

Kombinationen av bra fart, högt pucktempo och stor delaktighet gjorde att danskarna långa stunder såg helt förvirrade ut. De hängde helt enkelt inte med.

De få gånger danskarna fick chansen att kontra fanns backcheckingen där.

Både Adrian Kempe och Gustav Forsling fick göra sina första mål redan i den första perioden. Två offensiva nycklar inför fortsättningen.

Jag såg en större beslutsamhet hos spelare som Kempe och Axel Holmström.

Sverige borde ha stängt den här matchen i början av andra perioden då de radade upp chanser. Nu dröjde det fram till slutet av perioden innan Oskar Lindblom styrde in 3–0.

Nylander visste vem han ville möta

Nu är det bara att blicka framåt. Mot kvartsfinal. Finland vände 0–2 till 8–3-seger och det är redan klart att det blir Slovakien vi ställs mot i kvartsfinalen på lördag. Det handlar om en match utan några fallskärmar eller krockkuddar. Och det finns inga lätta motståndare i ett slutspel, men: det finns de som är betydligt lättare än andra.

Slovakien i en kvartsfinal kan inte ses som något annat än en önskemotståndare. Framför allt när det andra alternativet var Finland.

När jag frågade Alexander Nylander om Slovakien eller Finland direkt efter segern mot Danmark sa han inte vad han förväntades säga (spelar ingen roll). Han sa vad han tyckte (Slovakien).

Svaret kom lika snabbt som unge Nylander skickar iväg sitt handledsskott.

Jag kan inte se det här svenska laget förlora mot slovakerna. Då krävs det en total genomklappning och att den skulle komma har jag väldigt svårt att se.

Upplevt några nyårskarameller mot Kanada

Kvartsfinal på lördag men först Kanada på nyårsafton. Jag har upplevt några klassiska nyårskarameller i JVM-sammanhang. Det här blir något annat.

Schweiz poängkupp mot Kanada i går var något av en skänkt från ovan och öppnade rena motorvägen mot gruppseger för Juniorkronorna. I stället för ett klassiskt nyårsmöte med Kanada väntar nu en match som inte gäller någonting för något av lagen.

Vi har redan vunnit gruppen, och om inte USA överraskande förlorar mot Danmark eller Schweiz blir Kanada trea i gruppen. Oavsett hur det går mot Sverige i avslutningen.

Det kan bli en riktigt märklig match mot Kanda. Speciellt eftersom lagen kan stöta på varandra igen i semifinal.

Undvika skador är högprioriterat

Vinner Juniorkronorna mot Slovakien väntar semifinal mot just trean i vår grupp eller tvåan i den andra gruppen, som möts i kvartsfinal.

Att spela matcher som inte gäller något är lurigt på sitt sätt. Att undvika skador är givetvis högprioriterat, men att åka runt och tänka så leder många gånger till motsatsen. Nej, Sverige måste gå in och ta det som en riktig match. Som en nyttig genomkörare inför det som komma skall.

Visst, det går att vila någon spelare som är i behov av det.

Jag trodde Linus Söderström skulle stå mot Danmark och vila mot Kanada. Inte minst för att slippa riskera att bli pååkt av någon eller några kanadensare. Finns det någon logik i målvaktsvalet står Söderström mot Kanada för att få med sig ytterligare en match inför slutspelet. För jag har svårt att tro annat än att Söderström är Grönborgs förstaval och står kvartsfinalen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM