Malmö Redhawks sköna trendbrott

HOCKEY

MALMÖ.

En efterlängtad trepoängare på hemmaplan. Men också ett fint återseende.

Oliver Mattsson, assisterande tränaren Jesper Mattssons son som har haft en hjärnblödning, gjorde det symboliska nedsläppet.

–  Det kom en tår och det var jobbigt. Men jag kände också att det var bästa motivationen, säger Malmömålvakten Oscar Alsenfelt efter 3–1-segern mot Färjestad.

Före nedsläpp mellan Malmö och Färjestad uppmärksammades kampanjen ”En kamp för livet”. Den startade i Malmö i september för att få fler givare till Tobiasregistret, det svenska stamcellsregistret som kan hjälpa blodsjuka.

14-årige Oliver Mattsson, som är son till Malmös assisterande tränare Jepser, drabbades i somras av blodbristsjukdomen aplastisk anemi, en av sjukdomarna som kan få hjälp av givare från Tobiasregistret.

När Oliver genomgick behandlingen för sin sjukdom drabbades han av en hjärnblödning i september och låg i respirator i elva dagar. Efter att ha klarat av det genomgick Oliver en benmärgstransplantation och är på väg tillbaka.

– Det är så stabilt som det kan vara nu. Men det är en lång väg kvar, sa Jesper Mattsson om Olivers tillstånd i en intervju med Sportbladet för en dryg vecka sedan.

Skötte nedsläppet

Det var just Oliver Mattsson och hans lillebror Elliot som skötte det symboliska nedsläppet före matchen och de fick en stående ovation och ett ”kämpa Oliver” av Malmöpubliken.

I båset stod en rörd Jesper Mattsson som sedan inte var med och coachade under matchen.

Det blev känslosamt även för målvakten Oscar Alsenfelt som är den i laget som kommit närmast Oliver.

– Det var jobbigt faktiskt. Det kom en tår och det brukar det inte göra på mig. Men det var kul att se honom. Jag har tänkt så mycket på honom. Jag vet hur mycket han vill komma ut och göra grejer. Det har varit länge och allvarligt, säger Alsenfelt och fortsätter:

– Det var jobbigt, men samtidigt kände jag att när jag ställde mig i målet och drog igång att det var den bästa motivationen. Samtidigt får man perspektiv på grejer. Vi spelar bara hockey. Jag tyckte att jag omvandlade det till något positivt. 

Det var tudelad känslor för dig?

– Ja, jag visste faktiskt inte om att han skulle vara här. Det kom som en positiv chock. Först kröp det i kroppen och man ville bara fram och krama honom.

Kan det ge laget en boost att se Oliver på isen?

– För mig gör det det. Jag kan inte prata för hela laget. Men att se honom ha gått igenom det här, och även om det är långt kvar, står man ändå på andra sidan och ser ett ljus i tunneln. Det gör mig jätteglad. Även att se Jeppe här. Den lilla stunden gör mig också glad.

”Har funkat bra”

Segern var Malmös första trepoängare på hemmaplan sedan den 4 januari. Och Alsenfelt visar en stigande form inför slutspelet.

– Det är kul både när man får förtroendet och många goda ord. Jag tycker att det har funkat bra. Jag försöker vara neutral själv för det är många matcher. Man kan inte titta tillbaka för mycket eller framåt för mycket. Jag försöker vara i nuet. Jag har spelat rätt bra rätt länge, men vissa resultat har inte gått min väg. Då är det rätt lätt att man bara tittar på den sammanlagda statistiken. Jag tycker jag har spelat rätt bra länge, men får lite betalt retroaktivt nu. 

Tobiasregistret hoppades att kampanjen ”En kamp för livet”, som alla SHL-klubbar var med i, skulle ge 4000 nya givare. Men det blev mer än 10 800 nya givare.

Foto: Björn Lindgren/TT NYHETSBYRÅN
Malmö fick jubla på hemmais igen.
ARTIKELN HANDLAR OM