Hockeyallsvenskan

Historiskt beslut av hockeyallsvenskan

Av: 

Tomas Ros

HOCKEY

LEKSAND. Allsvenska finalen ska för första gången dömas med fyra domare.

Beslutet togs under torsdagen.

– Vi vill minimera felen. Går oerhört snabbt därute, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.

På fredagen inleds den allsvenska finalen mellan Timrå och Leksand och tidigare år har den matchserien avgjorts med hjälp av en huvuddomare och två assisterande domare.

Precis som med hela hockeyallsvenskan.

Den serien har valt, bland annat av ekonomiska skäl, att hålla fast vid en ensam huvuddomare.

Men pressen och stressen på domarna ökar. Speciellt när allt fler allsvenska lag skaffar stora mediakuber som kan återge vad som är rätt och fel vid olika situationer på isen.

10 000 per match

Därför har hockeyallsvenskan fattat det stora beslutet att leda de nu så viktiga matcherna med fyra domare, exakt som i SHL.

– Vi har pratat med sportcheferna för de berörda klubbarna och tillsammans kommit fram till det här. Det blir en extra kostnad på cirka 10 000 kronor per match. Men det tar vi. Vi vill säkerhetsställa att felen blir så få till antal som möjligt, säger Tomas Thorsbrink, domarchef på Hockeyallsvenskan.

Förutom finalserien om bäst av fem matcher kommer play off mellan vinnaren av slutspelsserien och förloraren av den allsvenska finalen också rättskipas av fyra domare. Den avgörs i bäst av tre.

– Vi tycker att vi har ett bra och gediget domarunderlag för det här. Många i vår domargrupp har också dömt i fyradomarsystem och många är bra baklängesåkare, vilket är ett måste i fyradomarsystemet, säger Thorsbrink.

Skillnaden mellan att ha fyra domare på isen två domare är domarnas rörelsemönster, beslutsområden, samarbetsutmaning och sedan ökar kraven också. Får inte bli fel när åtta ögon kikar på matchen.

– Nej, så är det. Med tre domare kanske det finns en acceptans. Men nu väljer vi att göra så här och hoppas att tonen mellan lagen och domarna fortsätter att vara så god som den varit hela säsongen, säger domarbasen.

Domarna redan utsedda

Matchserien mellan Timrå och Leksand inleds på fredagskvällen i NHK Arena.

Vilka två huvuddomare, och två assisterande, som får chansen i den med domarperspektiv så historiska matchen vill inte Thorsbrink avslöja.

– Domarna själva vet om det. Räcker så.

I fredags, i Tegera Arena, uppstod diskussion efter matchen mellan Timrås tränare Fredrik Andersson och Leksands tränare Leif Carlsson om en tackling signerad Filip Johansson på Berglund i Timrå.

Timrå tyckte att det var utvisning och ville att domarna skulle kika på händelsen på video efteråt. Carlsson surnade till för att Timrå försökte påverka domarna med egentillverkade video-klipp serverat i domarrummet.

PREMIUM-TV: 55 minuter superanalys om HA-finalen!

ANNONS

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Tomas Ros plusbetyg inför Leksand–Mora

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan

Leksand

Ishockeyförbundet

Timrå

Leksands IF