”För billigt och mjukt”

avTomas Ros

Foto: BILDBYRÅN
Austin Ortega slog till med ett hattrick – Sam Hallam var ändå kritisk mot laginsatsen efter storsegern.

Växjö krossade Salzburg i CHL och vann med 5–2.

Då tog coachen Sam Hallam fram motorsågen, eller i alla fall röjsågen.

– Vi är för naiva och mjuka, säger han till SVT.

I CHL-matchen mot Salzburg på lördagseftermiddagen gjorde nyförvärvet Austin Ortega matchens första mål i powerplay, på passning från Brendan Shinnimin och Joel Persson.

Ortegas avslut gick rakt i krysset och var av gedigen klass.

Hans kedja med Roman Horák och Pontus Holmberg var matchens bästa och i powerplay toppades den utländska duon med Martin Lundberg, Shinnimin och Persson på backen, kan bli SHL:s vassaste vapen i spelformen.

Matchen avgjordes i slutet av den andra perioden när Horák sköt 3–1 på passning just från Ortega.

Hattrick av nyförvärvet

För att avrunda matchen gjorde Ortega ytterligare två mål, 4–1, på ett ypperligt förarbete av Shinnimin och Horák. Powerplay var spelformen, igen. Sedan satte Ortega 5–2 i öppet mål för att fullborda sitt hattrick.

Tre av Växjös fem mål kom i numerärt överläge.

– Känns underbart. Bra att ha en sådan här match. Vårt lag spelade bra i sin helhet. Vårt powerplay vann matchen, sa Ortega diplomatiskt till SVT.

Ortega har hittills öst in poäng för Växjö och snittet är nästan två pinnar per match (elva stycken på sex matcher). Växjös sportchef Henrik Evertsson har jagat Ortega i över ett år och nu förstår man varför.

Det var det positiva för Växjö.

Tränaren Sam Hallam var inte lika uppåt.

– Vi är för naiva och mjuka, speciellt i den tredje perioden. Vi tar beslut med pucken som håller dålig juniornivå. Det här är sånt som inte får hända. Det är för billigt och för mjukt. Hade vi uppträtt så här mot Bern hade vi förlorat med tre–fyra mål, sa en besviken Hallam.

ARTIKELN HANDLAR OM