Rögle vann – håller undan i tabellen

HOCKEY

ÄNGELHOLM. Hans SHL-debut blev en stark Röglevändning som spetsade till bottenstriden. Och Olle Liss ser redan fram emot derbyt på måndag mot Malmö och barndomskompisen Fredrik Händemark.

– Jag kanske får ge honom en pik innan matchen så han blir lite skitnödig, säger Liss efter Rögles vändning mot Brynäs.

Med tio omgångar kvar hårdnade striden runt kvalstrecket till ännu mer i SHL. Rögle vände 0–1 till seger med 4–3 hemma mot Brynäs och ängelholmslaget är kvar på säker mark, bara ett mål bättre än Mora i tabellen. Örebro, som Rögle möter hemma på lördag, är bara en poäng före skåningarna på elfte plats.

Forwarden Olle Liss värvades in från allsvenska Pantern i tisdags, tränade med Rögle på onsdagen och SHL-debuterade mot Brynäs på torsdagen. Han petade Juhamatti Aaltonen och fick vara med om galen tredje period.

– Det var skitkul. Fantastisk publik och bra inramning. Kanske inte så välspelad match, men viktigt att vi fick med oss tre poäng, säger Olle Liss.

”Det blir bättre”

Hur kändes det själv?

– Det tar lite för lång tid från huvudet till händerna. Det går lite fortare, men jag tycker att jag kom in mer i det ju längre matchen led. Får jag nån mer träning och nån mer match tror jag det blir bättre.

Den 25-årige masen spelade en roll när Rögle fick igång målskyttet. Amerikanen Bryan Lerg passade pucken till en fri Liss, men den gick inte fram…

– Lerg försöker lägga in den på mig. Jag får den lite för långt bak och försöker sparka med mig den med skridskon. Jag får inte med den hela vägen, sen ligger den väl fri för Bryan.

Lerg gjorde 1–1 på det skottet och sedan vände Rögle inför en kokande hemmapublik. Liss fick även en assist till Ted Brithéns 4–2 i tom kasse.

Kallad svikare

När Liss blev klar i tisdags berättade han för Helsingborgs Dagblad att kompisen Fredrik Händemark kallat honom för svikare i ett sms. 

– Jag får gå in och ta hand om det där på måndag. Får vi med oss tre poäng från Ängelholm där då har jag sagt mitt. Det är allt som behövs, säger Liss med ett leende.

Men det är skämtsamt snack mellan kompisar det här?

– Jo, det är så. Vi har samma moderklubb och har spelat ihop sen vi var sju-åtta år. Vi hänger på somrarna och tränar med varann. Det är en härlig person och det är skitkul att det går bra för honom.

Det blir ingen mer kontakt med Händemark innan derbyt på måndag?

– Jag kanske får ge honom en pik innan matchen så han blir lite skitnödig. 

”Jag skojar mest”

Vad kan den piken bestå av?

– Jag skojar mest. Jag vet inte om det blir nåt snack innan matchen. Jag får pyska honom helt enkelt. Jag vet inte riktigt vad som funkar på den karln.

Liss fortsätter efter några sekunder:

– Det kommer att bli konstigt, men riktigt spännande att möta honom. Och framför allt Malmö också. Jag har hört att det är ett enormt roligt derby att spela.

Allt gick inte Rögles väg den här kvällen. Redan i första bytet skadade forwarden Sebastian Collberg troligtvis handleden och fick bryta matchen.

– Jag vet inte hur det är, men det ser inte bra ut, säger Rögletränaren Cam Abbott.

Foto: BILDBYRÅN
SHL-spelarna som lämnar för spel i OS 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM