Tipset till Timrå: Sparka tränaren

Publicerad:
Uppdaterad:

Att byta ut Peo är enda chansen att undvika kval

I Timrå är Peo Larsson helgonförklarad sedan han efter 18 år förde laget tillbaka till elitserien.

Men hur svårt det än är så måste klubben göra någonting.

Sparka tränaren - det är enda chansen.

Det är besvärligt att slakta heliga kor. I fallet Timrå IK är det nog extra svårt - klubben hade knappast varit i elitserien om inte finurlige Peo Larsson stått i båset.

Det är fakta - och det ska Peo Larsson ha all heder för. Han är en mästare på att bygga lag och få alla att kämpa för varandra. I somras förnyade västerbottningen sitt kontrakt med Timrå efter fyra år i klubben. Jag säger inte att det var fel, men historien borde ha fått varningsklockorna att ringa i Timrås styrelse. Tre, max fyra år brukar vara en tränares livslängd, oavsett vad han uträttat tidigare.

Jag vet, det finns undantag. Men nu är läget akut. Timrå ligger sist i elitserien - tio poäng efter nästjumbon Luleå - och några förluster till och spelarna får börja rikta in sig på kvalserien, i stället för slutspel som var målet innan säsongen.

Timrå har helt enkelt kört fast. Klubben har försökt. Spelare som Ed Ward och Håkan Åhlund har tillkommit under säsongen, men det har inte hjälpt.

En dyr, men inte alltid så lyckad lösning.

Nästa steg är att sparka tränaren. Det är inte alls säkert att det heller hjälper, men i läget som Timrå befinner sig i är det värt ett försök. En ny röst i båset kan göra underverk - i alla fall tillfälligt.

Bär skulden för Z:s misslyckande

Jag skyller inte hela misslyckandet på Peo Larsson. Han har säkert gjort ett gott jobb, men delvis haft otur. Nyckelspelare som Robert Jindrich, Timo Peltomaa, Juha Hautamaa och Marcus Karlsson har gått skadade. Dessutom har storstjärnan Henrik Zetterberg inte fått det att lossna i elitserien.

Där tror jag Peo Larsson har störst skuld i. Han har glömt bort att "Z" bara är 21 år gammal. Zetterberg har fått dra ett alldeles för tungt lass och att han fått vikariera som lagkapten är rent ut sagt dumt.

Trycket blir för stort för en ung, gudabenådad spelare.

Det finns säkert fler förklaringar till att Timrå ligger sist, men egentligen är det ingen idé att söka fel.

Det har inte Timrå tid med.

Nej, styrelsen ska sätta sig ner och gräva fram ett nytt tränarnamn redan i dag. Björklövens tidigare tränare John Slettvoll bor i Umeå, är ledig och jag tror att han är exakt vad klubben behöver i dagsläget.

Det behövs en ny, tuff kraft utifrån som kan få fart på Timrå - som kan se på laget med nya ögon.

Sorry, Peo Larsson.

Även heliga kor måste få vila ibland.

Patrik Thornéus

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN