Hockeyallsvenskan

Attacken – mot båset

Av: 

Carl Johan Bjäreborn

HOCKEY

”Försökte riva ner plexiglaset”

1. Jan Houkko gör avgörande 4-3. 2. En person ur AIK-klacken tar sig in i området mellan isen och läktaren. 3. Framme vid båset drar, slår och sliter han kraftfullt i plexiglaset. 4. Matchen avbryts och de sista minuterna spelas med ett kraftigt säkerhetspådrag runt Leksands bås.

1. Jan Houkko gör avgörande 4-3. 2. En person ur AIK-klacken tar sig in i området mellan isen och läktaren. 3. Framme vid båset drar, slår och sliter han kraftfullt i plexiglaset. 4. Matchen avbryts och de sista minuterna spelas med ett kraftigt säkerhetspådrag runt Leksands bås.

Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN

Här går AIK-supportern till attack mot Leksands spelarbås.

– Han försökte riva ner plexiglaset, säger Leksands tränare Tomas Kempe.

Toppmötet mellan AIK och Leksand var slutsålt sedan tre veckor tillbaka och allt var upplagt för hockeyfest.

Men med två minuter kvar av matchen gjorde Jan Huokko det avgörande 4–3-målet för Leksand, något som Oliver Ekman-Larsson firade genom att slå på plexiglaset vid AIK-klacken. Det blev för mycket för flera personer i AIK-klacken som bland annat kastade in en flaska på isen.

– Redan i första perioden var det någon som kastade vatten på mig. Och när flaskan kom in ställde jag mig vid målet för att kunna se vad som hände. Man vet ju att de kan göra vad som helst, säger Leksands målvakt Jere Myllyniemi.

Slog i plexiglaset

En av AIK-supportrarna lyckades sedan ta sig förbi avspärrningen och in bakom Leksands bås där han började slå och slita i plexiglaset.

– Han kom och försökte riva ner plexiglaset och fick nästan ner det. Sedan tog det lite väl lång tid innan någon tog hand om honom, säger Tomas Kempe.

Var du orolig för din egen eller spelarnas säkerhet?

– Det var väl ingen jätterisk. Men det saknades vakter runt vårt bås, och man tar ju för givet att hemmalaget ska ha koll på att sådant här kan hända.

Matchen stoppades och isen spolades om innan de två sista minuterna kunde spelas av, då med ett massivt säkerhetspådrag runt Leksands bås.

– Det var ett krav från oss att de skulle ge oss bättre skydd, säger Tomas Kempe.

Ska anmälas

Domaren Olof Lindqvist kommer nu att skicka in en anmälan till disciplinnämnden som sedan kommer att ta beslut om eventuella straff.

– I ett sådant här läge måste domaren ta spelarna åt sidan och avbryta matchen, säger Tomas Torsbrink, domarchef för allsvenskan och supervisor för matchen på Hovet.

Hade ni några planer på att inte spela klart matchen?

– Alla sådana här incidenter är allvarliga, men vi pratade med ordningsvakter, polis och lagen och vi hade inga planer på att inte spela klart matchen.

Hur AIK och supportern kommer att bestraffas är oklart. Men AIK:s ordförande var tydlig i sin syn på det som inträffade.

– Vi ska göra allt vi kan för att identifiera personen och se till att han blir avstängd.

Hur lång avstängning pratar vi om?

– Så långt som möjligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan