Redo att fylla monsterhålet

HOCKEY

Jonas Gustavssons ersättare:
”Vi har inte sämre målvakt i år”

Foto: Henrik Karlsson

Hur fyller man tomrummet efter ett monster?

Som förstemålvakt i Färjestad kan Henrik Karlsson, 25, ha elitseriens mest utsatta uppgift, så för att hjälpa elaka krönikörer sätter han själv sitt nya smeknamn:

– Kalla mig "Sållet", säger Karlsson.

I fjol tillhörde Henrik Karlsson Hammarby, men saker har hänt sedan dess:

Ner till Malmö som slogs för ekonomisk överlevnad, upp till Södertälje som slogs för sportslig överlevnad i kvalserien – och vidare upp till Färjestad som slåss mot hela Sverige.

Den här säsongen tänker Karlstadsklubben upprepa sitt SM-guld trots att profilerna Rickard Wallin, Jörgen Jönsson, Dick Axelsson och Peter Nordström slutat. Ja, och så Jonas ”Monstret" Gustavsson också.

Men Henrik Karlsson är beredd på att ta ett tungt ansvar.

1. Erkänn nu: hur högt flög champagnekorkarna hemma hos Karlssons när Jonas Gustavsson blev klar för Toronto och du blev förstemålvakt?

– Äh, jag visste att han skulle spela i NHL nästa år när jag skrev på. Jag får fira mer när jag själv åker över...

2. Men hur ska du fylla hålet?

– Visst, han gjorde en jättebra säsong, men jag ser det mer som inspirerande. Det är stort att de tror på mig, Färjestad har haft en bra målvaktsstruktur i många år. Jag ska försöka allt jag kan och inte tänka på någon annan.

3. Men vad ska vi kalla dig, Lillmonstret?

– Det blir inte Monstret i alla fall, det är hans. Kalla mig "Sållet", kanske...

4. Frågan är elak, men har Färjestad försvagats på målvaktssidan?

– Det hoppas jag inte. Jag har jättepotential och ska jobba hårt. Det blir kul att se vad jag går för, sedan får folk bedöma hur de vill, de brukar tycka sånt är roligt.

5. Hur långt har ni kommit med försäsongen? Tröttnat på de värmländska löpspåren än?

– Vi har kört hela maj till midsommar, två pass om dagen. Nu samlas vi den tjugotredje juli, men jag har kört lite egen träning hemma i Stockholm.

6. Vad är största skillnaden mellan Färjestad och Södertälje?

– Man märkte direkt att Färjestad är en fantastiskt bra organisation, allt är på plats här. Allt flyter på, det är så jäkla proffsigt, ett snäpp upp från Södertälje och Malmö som ändå var bra.

7. Du har bara varit i Karlstad i två månader, har du redan anpassat dig så bra att du förstår vad Perra Johnsson säger?

– Ja. Och det är en mysig stad. Jag trivs.

8. Ni tappar Rickard Wallin och har inte ersatt med någon – det luktar väl inte guld om Färjestad just nu?

– Jo, jag tycker att det ser bra ut. Vi har fyllt på med jättebra backar och Dragan (Umicevic) blev just klar, så det är klart att vi går för guld. Nyförvärven är kanonspelare allihop: Sanny, Blindenbacher, Lindgren... och Karlsson.

9. Din karriär har pekat allt brantare uppåt. Är du framme nu eller slutar den här resan i NHL?

– Jag hoppas självklart på NHL, det gör väl alla?

10. Är detta säsongen när du ska gå från rätt okänd till ett stort namn i Sverige?

– De som är inne i hockeyn känner till mig, annars är jag lite doldis. Nu blir det annorlunda, jag har ju kommit till ett topplag, det blir annat fokus. Jag hade ett par alternativ men kände hela tiden att Färjestad var rätt. Så det blir en rolig säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM