Laines Jets-polare skällde ut Finland: ”Tår i ögat”

avJarkko Päiväniemi

Foto: Jussi Nukari / TT
Patrik Laine

I går, söndag, landade Winnipeg Jets i Helsingfors.

NHL-spelarna från Nordamerika bländades inte direkt av de första intrycken.

– De skällde ut det här stället totalt. Jag fick nästan en tår i ögat, säger Patrik Laine – lagets ende finländare.

På torsdag och fredag kväll möts Winnipeg Jets och Florida Panthers i två NHL-matcher i Hartwall Arena i Helsingfors.

Florida – med finländske lagkaptenen Aleksander Barkov, 23, i spetsen –anlände redan på lördagen och hann med en första isträning i går.

Winnipeg landade dock i Finlands huvudstad först på söndagen, ett dygn efter den tunga förlusten mot Toronto (där 2–1 blev till 2–3 i slutminuterna).

Planet var över två timmar försenat. Enligt Patrik Laine jämrade sig hans lagkompisar över omgivningarna – trots att det var en solig och fin höstdag i Helsingfors – så fort de tagit mark.

”Gubbarna var trötta”

Den 20-årige skarpskytten ville inte precisera vad polarna yttrat, men han tog åt sig av kritiken mot fosterlandet.

– Jag var tvungen att försvara Finland. Det här stället skälldes ut totalt när vi landade, sa Laine när han träffade media på hotellet.

– Jag vill inte avslöja vad. Men jag fick nästan en tår i ögat. Vi hade en lång resa bakom oss och gubbarna var trötta. Det påverkade säkert. När de vaknar i morgon märker de säkert att detta är ett trevligt ställe.

En hektisk vecka väntar för de två största finländska stjärnorna i respektive lag. Både Barkov och Laine har ett späckat schema.

– Det blir en spännande vecka. Men vi har mycket som vi måste göra för NHL, Barkov och jag. Hoppas det finns tid att träffa familj och vänner också, sa Laine innan avfärden från Kanada.

”Kunnat bjuda på svartkorv”

Han får också agera reseledare till (de uppenbarligen kräsna) lagkompisarna.

– Vi snackade lite om bastu och kanske (kyckling) vingar. Men jag är inte så bekant med Helsingfors som jag är med Tammerfors. Där hade jag kunnat bjuda på svartkorv, berättade den Tappara-fostrade forwarden.

Nedsläpp för de utsålda Global Serie-matcherna är 19.05 svensk tid både på torsdag och fredag. De sänds på TV 10 (torsdag) och Viasat Hockey (fredag).

Fotnot: De kulinariska sakerna som Laine nämner; svartkorv är en traditionell blodkorv från just Tammerfors som tillverkats sedan 1500-talet. Den avnjuts enligt traditionen med lingonsylt och ett glas mjölk. ”Vingarna” handlar om något som Barkov berättat om till media i USA – att hans favoritkäk över allt annat är specifika kycklingvingar – och det har sedan spritt sig bland spelarna på plats i Finland.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM