Connor McDavid historisk i natt

Var inblandad i Edmonton Oilers första nio mål

avPer Bjurman

NEW YORK. Connor McDavid skrev historia i natt.

Han blev den förste i NHL-historien att vara inblandad i de första nio målen ett lag gjort i inledningen av en säsong.

– Men det är ingen notering vi nånsin behöver prata om igen, det viktiga i den här matchen var övertidsmålet vi gjorde när jag satt i båset, säger han efter Edmontons mäktiga vändning från 1-4 till 5-4 mot Winnipeg

Han hade gjort, eller spelat fram till, samtliga fem mål Edmonton gjort innan bortamatchen mot Winnipeg – och blandade sig alltså i de första fyra i natt också; prickade in två och assisterade till två.

Därmed är Connor McDavid den ende i historien som varit involverad i de nio första målen ett lag gjort på en säsong. Det tidigare rekordet på sju, från 1986, innehades av Adam Oates.

”Betyder väldigt mycket för oss”

Men det är uppenbarligen inget den 21-årige kanadensaren tänker fira särskilt intensivt.

– Det är ingen notering jag tycker jag, eller vi som lag, har någon särskild anledning att vara stolta över, säger han när han möter media efter rekordmatchen.

– Det viktigaste ikväll var övertidsmålet vi gjorde när jag satt i båset. Efter det behöver vi aldrig prata om det rekordet igen.

Det sudden death-mål NHL:s stora affischnamn talar om prickades in av Darnell Nurse, efter framspelning av Ryan Nugent-Hopkins, och innebar kronan på verket under en fantastisk vändning i tredje perioden.

När den inleddes låg Oilers under med 1-4, men innan full tid hade gästerna från Alberta alltså utjämnat – och så avgjorde Nurse alltså på övertid.

– Det betyder väldigt mycket för oss. Nu vet vi att vi kan vända matcher på det här sättet. Nu gäller det bara att bygga momentum, säger McDavid.

▪▪▪

Ny seger för Devils

New Jersey Devils är fortfarande, efter fyra matcher, obesegrade.

I natt nollade de Dallas Stars hemma i The Rock och jodå, snudd på Auston Matthews-hete Kyle Palmieri stänkte in ett mål i powerplay igen.
Därmed är han uppe i sammanlagt sju fullträffar – och det, återigen, på fyra matcher.

Och han är också den första i historien som gjort första målet i de fyra första matcherna för sitt lag i början av en säsong.

– Det är såklart kul med sådana noteringar, men det är överhuvudtaget kul med hockey just nu. Stämningen i laget är fantastisk, vi är mycket nöjda med vad vi gör och att vi slår väldigt bra motståndare hela tiden, säger den 27-årige amerikanen till nhl.com efter 3-0-segern.

▪▪▪

Vancouver Canucks kan även utan Elias Pettersson – som blir borta uppemot tio dagar på grund av den hjärnskakning han ådrog sig när Floridas Mike Matheson vräkte honom i isen i lördags.

Nilsson strålande i mål

De lyckades slå självaste Pittsburgh, på bortaplan, på övertid i natt.

Stor hjälte:

Fjolårets stjärn-rookie Brock Boeser, som 34 sekunder in i sudden death-perioden stänkte in avgörande 3-2.

– Jag vet inte varför men jag tänder alltid till extra mot just Pittsburgh och spelar bra, säger han till nhl.com.

Anders Nilsson var återigen strålande i Canucks kasse och stoppade 26 skott.

Carl Hagelin lyckades dock få in sitt första mål för säsongen på honom i slutet av tredje perioden och räddade därmed en poäng åt hemmalaget.

▪▪▪

Tyler Johnson var, i all sin ringa längd, nattens stora man i Tampa.

Han fullbordade ett hattrick när Lightning slog Carolina med 4-2 hemma i Amalie Arena.

▪▪▪

Philadelphia Flyers tappade en 5-2-ledning mot Florida på hemmaplan, men lyckades till slut krångla sig till en straffseger.

Svenska backarna Robert Hägg och Christian Folin bokfördes för varsin assist.

ARTIKELN HANDLAR OM