Tränarna: Leksand och Malmö till kvalserien

Publicerad:
Uppdaterad:

Proffslagen favoriter i allsvenskan

EKOLSUND. Proffslagen Leksand och Malmö spelar kvalserien till våren. Det tror i stort sett alla tränare i hockeyallsvenskan.

Men fler lag har en uttalad vilja att nå högre i seriesystemet – även om förutsättningarna är olika.

– Vi jobbar för att bli elitseriemässiga på alla plan och det har inneburit förändringar, säger Västerås tränare Johan Tornberg som måste ta hänsyn till spelarnas andra arbetsgivare.

Hockeyallsvenskan strävar efter att växa som liga. Publiken har ökat men allvaret inleds inte förrän kvalserien drar igång. Då blir 45 omgångar bara siffror och historia. Under tio omgångar ska allt avgöras – och stora belopp står på spel.

Både Leksand och Malmö har arenor och omsättningssiffror som är elitseriemässiga, trupper där spelarna är proffs – och klubbarna vill inget hellre än att nå elitserien.

”Stänger inga dörrar”

Nedflyttade Mora har också proffs över hela linjen, men truppen är ännu inte komplett och liknar väldigt lite den uppställning som förra säsongen spelade i elitserien.

– I slutet av januari ska vi vara klara med truppen. Just nu stänger vi inga dörrar men lagbygget är långsiktigt och det kommer att märkas mer och mer. I början av januari får vi utvärdera hur den trupp vi har klarat sig, säger Moras sportchef Arto Sirviö.

”Bra acceptans från arbetsgivare”

I övriga allsvenska hockeyklubbar är det blandat. I vissa klubbar har ett flertal spelare jobb vid sidan av hockeyn, något som kräver speciallösningar.

– Vi har alla träningar på förmiddagar och det har fungerat bra tack vare bra acceptans från arbetsgivare. Det började vi med under kvalserien förra säsongen, sade Johan Tornberg.

– En del spelare klagade lite när vi ändrade om men jag tycker det är bra och killarna har också köpt det. Fast det finns fortfarande några som har nattmössan på när de kommer till träningarna. Jag tycker vi börjar på en högre nivå än inför förra säsongen, fortsätter han.

”Inte fel med socialt liv”

Halvproffslaget Västerås har ett uttalat mål att nå tillbaka till elitserien 2009/10.

AIK och Björklöven vill också upp, men inte heller där räcker kassan för heltidsproffs över hela linjen.

– I AIK är det fyra-fem spelare som jobbar. Jag tycker inte att det behöver vara fel att ha ett socialt liv utanför ishockeyn, jobba tre-fyra timmar om dagen kan nog vara optimalt. Men resorna sliter väldigt mycket vilket gör att det är svårt att ha jobb vid sidan, säger AIK-tränaren Roger Melin.

Björklövens tränare Joakim Fagerwall hoppas på en helproffssatsning i framtiden.

– Klubben vet vad som gäller för att komma tillbaka. Visst vore det ett önskemål med helproffs, det är lättare att styra tider och kunna träna mer individuellt.

Sune Karlsson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN