Liverapportering Ottawa–Pittsburgh

avEmil K Lagnelius

Sportbladet.se:s Emil Karlsson ger dig NHL-premiären från Globen

Foto: Foto: AP, LASSE ALLARD (MONTAGE)

Nu är det äntligen dags!

Och det börjar som det slutade – med en svenskfest!

Den fjärde juni lyfte svensklaget Detroit Red Wings Stanley cup-bucklan. I kväll dundrar en ny NHL-säsong igång – i Globen.

På isen finns några av världens största stjärnor, som Pittsburghs stjärna Sidney Crosby, 21, och Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson, 35.

Matchen börjar 20.52.

NHL-premiären i Globen slut. På det hela taget en jämn match där Pittsburgh vann matchen med 4–3 (1–1, 1–2, 1–0, 1–0) och Ottawa skotten med 35–30. Daniel Alfredsson spelade totalt 25.33 minuter, sköt sex skott och hade -2 i plus/minus-statistik.

Tack för att ni följde liverapporteringen.

/Emil

4.36: 4–3 till Pittsburgh. Med bara 24 sekunder kvar av sudden death avgör Tyler Kennedy. Ottawas Jason Spezza tappar pucken i mittzonen, spelet vänder blixtsnabbt och Kennedy snärtar in avgörande bakom Martin Gerber.

1.10: Lurigt skott av Pittsburghs Ruslan Fedotenko. Men Gerber räddar med skridskospetsen.

Ordinarie tid slut: Åh, herregud! Med 20 sekunder kvar är en slumppuck på väg att ställa Marc-Andre Fleury. Men inget mål. På slutsignalen blir det ett minibråk mellan Hal Gill och Chris Neill. Något som eskalerar i förlängningen?

Mitt redigeringsprogram Escenic valde att lägga ner ett tag, men är nu igång igen och ni har inte missat något av värde. Det står 3–3, 46 sekunder återstår och det här lär bli förlängning.

Klockan har passerat 23.00 och åskådarna bakom mig börjat bli rejält runda under fötterna. De verkar ha jättesttor behållning av festen i Globen... Av matchen återstår knappt sex minuter och det börjar lukta sudden death.

11.50: Mats Sundin zoomas in på jumbotronen, med kraftiga ovationer som följd. Sudden ser... rörd ut...

11.50: Ottawas Nick Foligno trampar igång och tvingar Kristopher Letang att ta en utvisning. Nu har Alfredsson och kompani chansen att ta ledningen.

9.48: Publiken klappar igång, men avbryter snabbt sina applåder när Matt Cooke slänger iväg pucken från mittlinjen upp i hängnätet.

3.54: 3–3. Pittsburgh reder ut det numerära underläget i början. Sidney Crosby för sedan upp pucken på högerkanten och spelar i sidled till Rob Scuderi. Han tar emot pucken och snärtar in den i nät. Skottet ser inte helt otagbart ut och en missnöjd supporter skriker (på svenska):

– Du är så jävla kass Gerber!

Undrar om schweizaren som bott i Karlstad förstod...

Mer kuriosa. Minns ni den här...?

Ottawas finländske forward Jarkko Ruutu, som förra säsongen spelade i just Pittsburgh, var den som fick smaka skridsko när galningen Chris Simons hjärna valde att ta tjänstledigt.

Jag har själv blivit stämplad av skruvdobbar, men kan föreställa mig att en slipad skridsko över vaden är strået vassare...

Tredje perioden har startat: Skottstatistiken i andra perioden var 12–12 och totalt är den 22–22. Alfredsson har spelat 16 minuter, skjutit sex skott och har -2 i plus/minus-statistik.

Periodpaus: Jag länkade förut till ett klipp om Luke Richardson . I det klippet finns en ruggig ”open ice-tackling” på Wayne Gretzky med.

Söker man på internet efter han som delade ut tacklingen, Bill McCreary, så är tacklingen på Gretzky det han är mest känd för så här 27 år efteråt...

Apropå Gretzky måste jag bara länka till den här underbara storyn hämtad från svenska fans .

Periodpaus: Mötte kollega Patrik Thornéus nere i pressrummet.

– Tänk om Goddard och Neill hade fått fortsätta förut..., sa Thornéus.

Mmm, men nu blev det ju inte så och hittills har matchen varit väldigt mycket mellanmjölk. Men Spezzas och Malkins mål kan ingen snacka bort. Mycket vackra och klart värda entrépengen.

Periodpaus: 21-åringen Sidney Crosby har gjort några helt okej mål under sin korta, men framgångsrika karriär. Här har någon samlat ihop en topp 10-lista . Själv är jag svag för straffen som är placerad som nummer sex. Dragningen ser ut att vara hämtad ur Jörgen Jönssons lärobok över hur man lägger in en straff med backhand (om det nu finns en sån bok).

I kväll har Crosby spelat 16.32, skjutit fem mål – men inte nätat.

Nu passar jag på att pudra näsan och så återkommer jag till tredje perioden.

19.55: Pittsburghs Hal Gill dunkar ut pucken bland publiken och jag hopas att det inte träffade någon. Gill fick i alla fall utvisning, vilket betyder att Alfredsson och kompani har ett fem mot tre-överläge att se fram emot när tredje perioden startar.

19.25: Utvisning på Pittsburghs Mark Eaton.

17.55: 3–2 till Ottawa. Snabb spelvändning i mittzonen. Tre mot två-läge. Puckförande Jason Spezza på högerkanten tar den enkla vägen och åker fram och snärtar in pucken i nättaket. Klassmål! Alfredsson hade precis bytt så där gick han nog miste om ett plus i den ack så åtråvärda plus/minus-statistiken.

16.05: Ottawas Chris Phillips visas ut för slashing och coachen Craig Hartsburg ser inte ut att vara nöjd med den utvisningen.

Publiksiffran tillkännages. 13 699 åskådare, vilket enligt speakern är fullsatt. Ett par, förmodar jag, zoomas in på jumbotronen och orden KYSS dyker upp. Killen och tjejen kysser varandra och publiken jublar. Sedan zoomas ”komikern” Janne Westerlund in när han skojbråkar med maskoten.

Inte lika stort jubel.

12.15: 2–2. Pittsburghs Eric Goddard visas ut. Det dröjer bara några sekunder i numerärt överläge innan kvitteringen sitter. Jason Spezza, stående bakom målburen, spelar in pucken med en backhand. Dany Heatley får pucken i slottet och prickskjuter den i nät. Daniel Alfredsson är inne på isen och jublar.

11.29: Äntligen lite känslor. Ett så kallat gurgel, med flera spelare inblandade, slutar inte med någon utvisning, men kanske väcker det den här ganska så sömniga tillställningen.

8.45: Ottawas Dany Heatley håller i Malkin och visas ut.

6.08: Publikuppvärmaren Janne Westerlund är i farten igen och intervjuar en åskådare vid namn Steve. Steve är från Ottawa och har, givetvis, Ottawa-tröja.

På frågan om vem som är hans favvospelare tvekar han inte en mikrosekund.

– Daniel Alfredsson!

Stort jubel, givetvis.

2.54: 2–1 till Pittsburgh. Pittsburghs Brooks Orpik visas ut och det dröjer bara 24 sekunder innan det smäller – bakom Ottawas Martin Gerber. Filip Kuba ska lägga ner pucken i anfallszonen, men gör det inte bättre än att han skjuter ner lagkamraten Chris Neill. Jevgenij Malkin sätter full fart framåt, fintar ner Gerber och lägger in en backhand mellan benen.

Andra perioden har startat. Men det verkar inte publiken ha fattat. Hela sektioner är tomma. En hälsning till publiken: Släpp sargen.

Periodpaus: Vi var inne på Mats Sundin förut. Ovationerna när han presenterades strax före nedsläpp förut var massiva. ”Sudden” är omåttligt populär, både i Globen och ”over there”. Ni har väl läst Mats Wennerholms avslöjande i dagens tidning ...

Periodpaus: Det pratas om Daniel Alfredsson hit och Sidney Crosby dit, men jag tänkte fokusera lite på Luke Rickardson, 39. Han finns med i Ottawas trupp, men spelar tyvärr inte i kväll.

Skit samma. I min liverapportering platsar han lätt. Veteranen har varit med sedan Sundsvall brann, typ, och finns faktiskt med i min VHS-samling.

I filmen Hockey’s hardest hitters från 1989 är Richardson, på den tiden i Toronto, den enda som lyckas få in två bidrag i filmens sammanställning över de tio värsta tacklingarna.

Själv håller jag lille hårdingen Wendel Clarks propp högst, men Richardsons mangling av Tony Granato är inte långt efter. Notera gärna hur Granato glider från blålinjen ända ner till kortsargen...

Periodpaus: Senaste gången jag såg ett NHL-lag i Globen var för fem år sedan, då jag jobbade på Värmlands Folkblad och fick uppdraget att bevaka Färjestad mot Toronto. Jonas ”Frögga” Frögren presenterade sig för en viss Tie Domi, vilket ni kan läsa om här ...

Det tog några år, men nu har äntligen Fröggas NHL-dröm slagit in.

I – just det – Toronto...

Det unnar jag honom. Trevligare hockeyspelare är svårt att hitta.

Första perioden slut: 1–1 i mål. 10–10 i skott. 7,41 minuters istid och -1 i plus/minus-statistik för Daniel Alfredsson som tvingats jobba mycket defensivt på grund av alla utvisningar. Det är sammanfattningsvis ingen höjdarmatch än så länge om ni frågar mig. Många felpassningar och stundtals elitserietempo. Men det är tidigt på säsongen och det kommer, var så säkra.

17.20: Pittsburghs Jeff Taffe dröjer med pucken på offensiv blå och för att förhindra kontring tvingas han fälla en framrusande Ottawa-spelare. Två minuters utvisning.

16.10: Chris Neil manglar Kristopher Letang med en tackling i ryggen och belönas med två minuters utvisning för boarding. 5–0 til Ottawa i utvisningar nu.

13.03: Ny utvisning för Ottawa. Nu är det Jason Spezza som åker ut för fasthållning.

Daniel Alfredsson är åter inne och dödar utvisning efter att Chris Kelly visats ut. Alfredsson passar till och med på att kontra, skjuter själv i ett två mot en-läge – men målvakten Marc-Andre Fleury räddar.

10.44. Spelavbrott. ”Komikern” Janne Westerlund är så kallad publikuppvärmare och introducerar ”Sing that song” för den svenska publiken. En stackare i publiken får alltså ett sånghäfte och ska sjunga med i låten som spelas.

Succé? Nja...

9.13: 1–1. Shean Donovan styr in Dean McAmmonds passning. Han slänger sig upp mot plexit i glädje. Inte tv-pucksglädje. Men nästan. Lite.

Ganska hafsigt spel än så länge och det doftar lite försäsongshockey, men nu börjar det i alla fall att smälla lite i sargerna. Och Gerber verka ha hämtat sig från chocken.

4.16: Ottawas Chris Phillips hjärna tar tjänstledigt en stund och backen väljer att damma iväg pucken upp på läktaren. Konsekvensen: Fördröjande av spel och två minuters utvisning. Men Ottawa reder ut tre mot fem-underläget.

Huvuddomarna heter för övrigt Dan O'Halloran och Don Koharski.

2.54: Ottawas Dean McAmmond på botbänken efter en tackling i ryggen. Domaren rubricerade brottet som fasthållning.

1–0 till Pittsburgh: Det hann bara gå 40 sekunder – sedan satt första målet. Pittsburghs högerfattade Tyler Kennedy tog sig runt kassen och slängde iväg ett skott från kanten. Pucken smet in högt vid Martin Gerbers främsta stolpe och jag skulle nog vilja kalla det en tavla. Sånt gjorde aldrig Gerber när han spelade i Färjestad...

Strax före nedsläpp: Mats Sundin kommer in på röda mattan. Våldsamt jubel! Stående ovationer.

Alfredsson var det ja. Han kände ju lite smärta i ryggen efter matchen mot Frölunda i torsdags och stod över träningen i går. Men på uppvärmningen verkade det inte vara någon fara med ”Alfie” som vispade in puckarna utan besvär.

Visst, karln har lagt skridskorna på hyllan, men en NHL-kväll utan Scott Stevens är ingen riktig NHL-kväll. Jag hävdar benhårt att 44-åringen var en feg jäkel som ofta använde armbågen när han sänkte motståndarna, men kollega Tomas Ros är av en annan uppfattning. Här är i alla fall Scott Stevens greatest hits.

I väntan på att matchen ska starta, alltså... Typ 20 minuter kvar nu...

Jag spanar efter kändisar på läktarna, men journalisterna sitter i ett hörn långt upp och mina linser borde bytas så... Det närmaste jag kommer en kändis är Radiosportens L-G Jansson... Men Pittsburghs ordförande, legendaren Mario Lemieux, borde sitta här någonstans...

Daniel Alfredsson åker runt utan hjälm på uppvärmningen. Alla andra i Ottawa har hjälm. Bara en parentes...

Stort jubel när Pittsburgh äntrar isen först. Minst lika stort när Ottawa skrinnar in.

Av er läsare på sportbladet.se håller 60 procent på Ottawa i den här matchen, men när jag gick runt inne i Globens katakomber förut kändes det som att Pittsburgh hade ett litet publikövertag.

Nu börjar läktarna fyllas – och på miniscenen nere vid sargen spelar Hardcore Superstar. Det är väl inga av mina favoriter, men va fasen... Bra tryck!

Snackade nyss med Werner Halle på Berner Zeitung. När schweizaren Martin Gerber spelade i Färjestad var Werner ofta på plats och nu när Gerber gästade Stockholm passade Halle på att åka hit.

– Det känns som att du följer Gerber världen runt, sa jag.

– Nej nej... Jag kanske träffar honom två gånger om året. Men då är alltid du där, skrattade Werner.

Svenskbekantingen Martin Gerber hittar vi i Ottawas kasse. Som värmlänning och före detta Karlstadsbo minns jag gärna Gerbers tid i Färjestad. Herregud, karln kunde ju ibland bestämma sig för att spika igen – till och med på träning.

Häpp, på NHL:s hemsida står det att matchen börjar klockan 20.30, men i pressreleasen som ligger framför mig står det att matchen börjar 20.52. Vi får väl lita på det. Men men... Den som väntar på något gott...

Det har tidigare varit snack om att Ottawas nye coach Craig Hartsburg ska splittra kedjan med Daniel Alfredsson, Jason Spezza och Dany Heatley. Men vad det verkar är kedjan intakt – vilket gör att jag bjuder er på det här klippet (med Fort Minors grymt bra låt Remember the name).

Pizzakedjan, förresten. Namnet kommer av att en lokal pizzabagare kom på den klipska idén att bjuda på på pizza varje gång Ottawa Senators gjorde sex mål eller fler.

Alfredsson, Dany Heatley och Jason Spezza fixade pizzafrossa flera gånger om, fick sitt smeknamn, och har förmodligen ruinerat den stackars pizzabagaren vid det här laget.

Nu uppmanade dom på jumbotronen att folk ska komma till ”fans zone”. Varför? Jo, för då har man chansen att tackla Lasse Anrell.

Vill man verkligen tackla Lasse? Karln är bräcklig. Han kan gå av på mitten.

Okej, då är man på plats. Läktarna gapar ganska tomma, men det lär det bli ändring på snart. Lite fakta om lagen då. Den här informationen har jag snott rakt av från TT så är det några fel hänvisar jag till Jakob Sillén som är sportchef på Tidningarnas Telegrambyrå. Jakobs adress är jakob.sillen@tt.se.

Pittsburgh Penguins:

Stanley cup-titlar: två (1991, 92).

Tränare: Michel Therrien, fjärde säs.

Hemmaarena: Mellon arena (16 940).

Placering i fjol: tvåa, finalförlust mot Detroit.

Bäste poängplockare: Jevgenij Malkin 106 (47+59).

Svenskar: ingen.

Ottawa Senators:

Stanley cup-titlar: ingen efter nybildning, fyra på 1920-talet.

Tränare: Craig Hartsburg, ny.

Hemmaarena: Scotiabank place (19 153).

Placering i fjol: sjua, ut i första omgången mot Pittsburgh.

Bäste poängplockare: Jason Spezza 92 (34+58).

Svenskar: Daniel Alfredsson, f.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL