I natt fyller Näslund 1000

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-17

”Det överväldigar mig”

Han var inställd på att spela av sitt första kontrakt, och sen flytta hem igen.

I natt – 15 år efter debuten – gör Markus Näslund sin 1000:e NHL-match.

– För att spela 1000 matcher måste du ha tur, säger Vancouver-svensken.

I en stor intervju med Vancouver Sun berättar den 35-årige Näslund om jubileumsmatchen mot Detroit i natt och reflekterar över tiden som gått i världens bästa hockeyliga.

– Det överväldigar mig hur snabbt säsongerna har flugit förbi och att du kan glömma allt som har hänt längs vägen. För att spela 1000 matcher måste du ha tur.

– När jag kom till NHL kände jag: "Okej, jag spelar av mitt första kontrakt och flyttar hem igen". Men sedan minns jag att Ulf Samuelsson – eller om det var Ulf Dahlén? – sa: "Nej, du kommer att spela här en lång tid framöver." Det lät konstigt.

Ligans bäste 2002/2003

Säsongen 2002/2003 var Näslund på sin absoluta topp, sköt 48 mål och röstades fram till hela ligans bästa spelare och fick ta emot Lester B Pearson Award.

På senare tid har svensken – som tjänar näst bäst i laget med sex miljoner dollar per säsong – inte lyckats hitta tillbaka till samma form.

– Jag har naturligtvis tänkt på det en hel del eftersom jag har haft svårt att hitta tillbaka till spelet som gjorde mig framgångsrik. Tidigare kom allt naturligt. Du visste vem du spelade med och vad som förväntades av dig.

”Tjatet” om superlönen och kritiken som direkt blir fränare just på grund av det påverkar Näslund.

– Ja, det stör mig. Det är lätt att vara negativ och hitta saker som är fel i stället för att försöka förstå helheten. Om du inte har varit del av ett lag så tror jag att det är svårt för folk att förstå, säger han.

– Jag vill förtjäna det jag tjänar, men om man ser till hela min karriär så känner jag mig inte "skyldig" på grund av min lön, för under många år hade jag kunnat tjäna mycket mer pengar än jag gjorde, säger han till Vancouver Sun.

Stannar karriären ut?

Kontraket löper ut i sommar, men Näslund berättar utan omsvep att han har svårt att tänka sig en hockeyframtid någon annanstans än just i Vancouver.

– Jag har inte tänkt tanken på att spela någon annanstans. Man ska aldrig säga aldrig, men Vancouver är mitt lag. I slutändan kommer det att vara familjens beslut, då får vi titta på helheten.

Följ ämnen i artikeln