USA:s jättefiasko – utslaget ur World Cup

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Tortorella: ”Vi sviker många människor”

1 av 2 | Foto: AFP

TORONTO. Godnatt, jänkare.

USA fullbordade i natt sitt World Cup-fiasko med en 2-4-förlust mot Kanada och är därmed utslagna ur ”Tidernas turnering” redan efter två matcher.

– Det känns som att vi sviker några människor och jag är ansvarig, säger kontroversielle coachen John Tortorella men fastslår samtidigt att han inte ångrar en enda uttagning.

Det sades på förhand att de blåvitröda hockeykrigarna skulle samla sig till tidernas urladdning i måste-matchen mot Kanada i Air Canada Centre i natt.

Men med det löftet blev det inte så mycket.

Alls.

De inledde visserligen lovande och tog faktiskt ledningen med 1-0 efter 4.22

Men sedan mullrade den rödvita maskinen igång och gick tämligen obehindrat upp i 3-1-ledning innan första perioden var över.

”Förödande misstag”

Redan då kändes det som att matchen – inte ens ögonblicksvis i närheten av så sevärd som världens hockeyfans hade hoppats – var över.

Så mycket mer hände inte.

– Vi gjorde återigen ett antal förödande misstag och bjöd dem på några gratismål. Det har man helt enkelt inte råd med, säger coachen Johan Tortorella.

– Samtidigt klarade vi aldrig av att skapa så mycket offensivt som vi med det här spelarmaterialet borde ha gjort. Tendenserna fanns där, men av någon anledning var vi inte tillräckligt vassa.

Med förlusten – som till slut skrevs till 2-4 – står det redan efter två matcher klart att USA är utslagna ur World Cup.

Ett fiasko, förstås. 

– Det är en svår besvikelse. Frustrerande. Det känns som att vi sviker några människor och jag är ansvarig, fortsätter ”Torts”.

”Ångrar inga uttagningar”

Däremot vill han inte ge de kritiker rätt som anser att han och resten av landslagsledningen borde tagit ut fler kreativa spelare, som Tampas Tyler Johnson och Pittsburgh-stjärnan Phil Kessel. 

– Nej, jag ångrar inga uttagningar, morrar den hetlevrade Columbus-coachen.

– Ni kan hacka hur mycket ni vill på den här laguppställningen. Den rymmer väldigt många bra spelare och vi borde ha kunnat få mer uträttat.

USA:s snabba sorti är ett tungt slag även för arrangerande NHL och spelarfacket NHLPA.

Tanken var förstås att USA – och framförallt USA:s matcher mot ärkerivalen Kanada  – skulle vara med och sälja World Cup och därmed sporten hockey på den amerikanska marknaden.

Men Kanada är i alla fall klara för semifinal.

Nu återstår bara att se om hemmanationen blir etta eller tvåa i Grupp A.

Det avgörs i en match mot likaledes semifinal-klara Team Europe kommande natt.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!