Finske superlöftets utbrott vid draften

HOCKEY

Nobbad av finske bossen: ”F***a, vilket spel!”

Foto: Jesse Puljujärvi, draftad av Edmonton Oilers i stället för Columbus Blue Jackets.

Nästan alla tog för givet att Jesse Puljujärvi skulle väljas som trea i NHL-draften.

Men Columbus Blue Jackets, med finländske general managern Jarmo Kekäläinen, chockade expertisen.

Columbus valde Pierre-Luc Dubuis vilket innebar att Edmonton kunde norpa åt sig 18-årige Puljujärvi.

– F***a, vilket spel, sa supertalangen när han inte visste att kameran rullade.

– Jag har verkligen inget emot finländare, säger Kekäläinen.

Foto: Jarmo Kekäläinen, general manager för Columbus.

Hör mer om händelsen – och reaktionerna som följt – i Sportbladets NHL-podden här nedan.

NHL-draften i First Niagara Center förra fredagen.

Precis som väntat gick amerikanen Auston Matthews som etta till Toronto Maple Leafs och finländaren Patrik Laine som tvåa till Winnipeg Jets.

Lika stor favorit som trea var att Jesse Puljujärvi – Laines radarkompis när Finland vann JVM-guld i januari – skulle gå till Columbus Blue Jackets.

Och när ”blåjackornas” finländske general manager Jarmo Kekäläinen valde att låta chefsscouten, tillika landsmannen, Ville Sirén gå upp på scenen för att förkunna valet kändes det klart.

Jesse Puljujärvi, 18 år, från Kärpät, Uleåborg.

Men icke.

Sirén – som efter en framgångsrik spelarkarriär arbetat som scout i 17 år för Washington, St Louis och nu Columbus – berättade att klubben valt kanadensaren Pierre-Luc Dubuis.

Det gav ett sus på läktarna och många paffa miner framför tv-apparater och datorskärmar. Samtidigt förvånade blickar från både Dubuis och Puljujärvi samt deras anhöriga på plats i First Niagara Center.

– Jag blev lite överraskad över detta, erkände Dubuis som också firade sin 18-årsdag under drafthelgen.

Kritik mot Kekäläinen

I stället fick Edmonton Oilers, med fjärdevalet, plocka Puljujärvi.

Därmed kan den kanadensiska klubben ha en ny framtida succéduo i Connor McDavid, 2015 års draftetta, och Jesse Puljujärvi – precis som när Wayne Gretzky och Jari Kurri fann varandra på 1980-talet.

Efterspelet till det märkliga valet har debatterats, främst på sociala medier, dagarna efter draften.

Framför allt har en bakom-kulisserna-video från Edmonton Oilers väckt uppmärksamhet. Klubben publicerade den strax efter att draften var avslutad och där kan man höra vad Puljujärvi och hans agent Sami Mettovaara – på finska – säger i samband med att de träffar Puljujärvis och Olli Joulevis (draftfemma till Vancouver) familjemedlemmar efteråt.

Puljujärvi: ”Visst är det här ett bättre ställe än Columbus.”

Mettovaara: ”Edmonton?”

Puljujärvi: ”F***a, vilket spel.”

Mettovaara: ”Connor McDavid, (Taylor) Hall... det vi pratade om. Kommer du ihåg vad jag sa om den där Kekäläinen i Kroatien?”

Videon fick stor spridning framför allt i Kanada och Finland och har nu tagits bort av Edmonton Oilers efter att de insett kritiken mot Jarmo Kekäläinen.

Officiellt var Jesse Puljujärvi också nöjd med att han gick som fyra i stället för trea.

– Nå, jag funderade redan innan om de (Columbus) skulle välja mig eller inte. Nu blev det såhär. Det gör ingenting. Jag är verkligen stolt över att få komma till Edmonton. Det är en riktig hockeystad, sa Puljujärvi till Ilta-Sanomat direkt efter draften.

Bland fans och journalister i Edmonton jublades det över Columbus val.

– Edmonton Oilers vann inte draftlotteriet i år, men kan ha träffat en guldåder genom att få Jesse Puljujärvi, skrev Canadian Press.

– Jarmo Kekäläinen behöver aldrig mer betala för en drink i Edmonton. Oilers och deras fans ska nu i stället säga ”kiitos paljon” (tack så mycket) till finländske Kekäläinen, skrev Edmonton Journals kolumnist Dan Barnes.

– Även om Edmonton hamnade utanför topp 3 i draften var det en vinnare, sa TSN:s Frank Seravalli.

”Det här var vår rankning”

Jarmo Kekäläinen har senare fått försvara sitt val i otaliga intervjuer.

På Sportsnets lite skämtsamma fråga huruvida han är den enda finländske ishockeyboss som inte gillar finländare svarade GM Kekäläinen:

– Jag har verkligen inget emot finländare. Jag vill försäkra mig om att nationalitet inte har något att göra med vilka vi väljer i draften. Jag har spelat i finländska landslaget, jag har varit med i landslagsledningen i många turneringar och jag älskar mitt land. Men jag arbetar för Blue Jackets och försöker göra mitt bästa för den klubben.

– Vi bedömer spelare sett till deras karriärpotential. Och det här var vår rankning. Pierre-Luc Dubuis var spelaren vi ville ha, så enkelt är det.

Hör mer om händelsen – och reaktionerna som följt – i Sportbladets NHL-podden här nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM