Reprisen vid målet som skapar debatt

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Olika åsikter: ”Kunde blåst för offside”

1 av 4 | Foto: C MORE

Leksand är klart för SHL.

Samtidigt reses frågetecken för om spelet borde varit avblåst när Brock Montpetit satte avgörande 4-3.

– Av tv-bilderna att döma ser det ut som att domarna borde blåst för offside, säger förre Leksand-tränaren Andreas Appelgren i Sportbladets sändning.

– Jag tycker det ser ut som domarna gjorde rätt, säger domarprofilen Thomas ”Kuben” Andersson.

Det var fem minuter och 52 sekunder in i förlängningen som Brock Montpetit satte 4-3-målet som tar Leksand till SHL.

Men frågan är om det borde godkänts?

Reprisbilder visar att en Leksandspelare – närmare bestämt Martin Karlsson – befann sig i offensiv zon när pucken passerade blålinjen i upprinnelsen till målet. Han var på väg mot båset för att byta, men enligt Sportbladets experter hade domarna kunnat blåsa för offside trots att Karlsson inte påverkade spelet.

Olika åsikter

– Skridskorna vi ser där, högst upp i bild, vet vi tillhör en Leksand-spelare. Då är det offside, alternativt sex spelare på banan och således ett mål som inte ska vara mål. Det är i alla fall min bedömning av det hela, säger Andreas Appelgren, som tidigare varit både tränare och sportchef i Leksand.

Men domarprofilen Thomas ”Kuben” Andersson är av en annan åsikt.

– Av det jag har sett så ser målet schyst ut. Leksandspelaren har ju hunnit in i båset när Montpetit väl rör pucken.

Han påverkade inte spelet?

– Han är ju i båset när pucken vidrörs. Det är precis som om du dumpar pucken i zonen. Har du spelare där så blåser ju inte domaren av direkt. Spelarna får först en chans att ta sig ur zonen.

– Nä, jag tycker inte man ska lyfta fram den här situationen över huvud taget. Det river bara upp sår i Modo, säger ”Kuben”.

”Hade utmanat i NHL”

Johan Garpenlöv gör, likt Appelgren, bedömningen att man borde blåst för offside, men vill inte lasta domarna.

– De ser vad de ser. De gör inte fel med flit. Det här slank igenom denna gång, men Leksand vinner välförtjänt. De gör fler mål, och det är det hockey handlar om, säger han.

I NHL finns så kallad ”Coach's Challenge”.

Ett nytt grepp som införts till denna säsong som ger respektive lags tränare möjlighet att utmana domslut. Då kan dels ”goalie interference” (om målvakten bli störd), dels offside granskas via videobilder mitt under pågående match.

– Hade det här varit i NHL så hade man begärt en utmaning och kommit fram till att det var offside, säger Johan Garpenlöv i Sportbladets studio.

Beställ en unik Leksandströja om bragden

TV: Se vilda glädjen när Leksand avgör dramat

Publicerad:

LÄS VIDARE