NHL-säsongen 2017/2018

Buffalo sist i NHL – kan få Dahlin

Av: 

Jarkko Päiväniemi

HOCKEY

I natt blev det klart: Buffalo slutar sist i årets NHL.

Därmed har de störst chans att få drafta Rasmus Dahlin.

18,5 procent för att vara exakt.

Det var en ren jumbofinal som spelades i Keybank Center i Buffalo i natt. Med tre omgångar kvar stod Sabres på 62 poäng och Ottawa Senators på 65.

Och eftersom bortalaget vann med 4–2 står det klart att Buffalo slutar sist av av de 31 lagen NHL-säsongen 2017/18.

Därmed får klubben även störst chans att få välja först i draften i American Airlines Center i Dallas 22 juni. Matematiken är nämligen: ju lägre placering desto större sannolikhet att få det eftertraktade valet.

15 lag i lottningen

Lottningen till draften genomförs den 28 april i Toronto och lagen och procentsiffrorna (chansen) att få förstavalet är just nu följande:

1. Buffalo 62 poäng (2 matcher kvar): 18,5 %

2. Ottawa 67 p (2): 13,5 %

3. Montreal 69 p (2): 11,5 %

4. Arizona 69 p (2): 9,5 %

5. Vancouver 70 p (2): 8,5 %

6. Detroit 72 p (2): 7,5 %

Samtliga lag som missar slutspel (15 stycken) har en chans att få förstavalet. Efter Detroits sjätteplats faller procentsatsen från 6,5 ned till 1,0 för lag 7–15.

”Tänka långsiktigt”

Det mesta talar för att Frölundas supertalang Rasmus Dahlin väljs först i draften i juni. 17-åringen (fyller 18 den 13 april) rankas högst av experterna och har i vinter visat att han är redo att spela seniorhockey.

Junioren spelade 41 SHL-matcher denna säsong och noterades för 20 (7+13) poäng. I slutspelet blev Frölunda utslaget av Malmö och Dahlin hade då 3 (1+2) poäng på de sex matcherna.

Nyligen tackade han nej till hockey-VM med tanke på vad som komma skall.

– Jag behöver återhämta mig, det har varit ett intensivt år och det kommer att hända mycket i sommar. Jag måste tänka långsiktigt, min karriär ligger framför mig, sa Dahlin till Frölundas hemsida.

Sundin enda blågula #1

Rasmus Dahlin kan bli den andre svensken genom tiderna att väljas först. Quebec Nordiques tingade Mats Sundin som nummer ett 1989.

Ottawas lagkapten Erik Karlsson var inte med i nattens match. Efter den sista hemmamatchen, mot Winnipeg, meddelade klubben att Karlsson inte kommer att spela någon av de tre återstående bortamatcherna.

Buffalos Alexander Nylander, 20, spelade sin första NHL-match denna säsong. Han fick drygt tolv minuters istid, men noterades inte för några poäng eller skott på mål.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Chocken – St Louis tappade på slutet

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL-säsongen 2017/2018

NHL

Rasmus Dahlin

Buffalo Sabres

Ottawa Senators