Nu måste Sverige knäcka monstret

HOCKEY

Spelar för gruppsegern – men i vägen står Vasiljevskij: ”Inget snack, han är bäst”

1 av 2 | Foto: Har knäckt honom förut. Sverige slog ut Ryssland i JVM-semifinalen i fjol tack vare Sebastian Collbergs straff. I dag kan Juniorkronorna ta ett steg mot en ny final – om de vinner kampen mot Andrej Vasiljevskij igen.

En poäng mot ­Ryssland räcker för svensk gruppseger.

Men i vägen står ryska målvaktsmonstret Andrej Vasiljevskij:

– Vi har den bästa målvakten, inget snack om den saken, säger ryske stjärnbacken Nikita Zadorov.

Foto: Oscar Dansk.

Ryssland föll både tungt och överraskande mot Finland i går. Mötet slutade 1–4 i en match där ryssarna uppträdde lojt och dessutom vilade sin största stjärna, målvakten Andrej Vasiljevskij.

Ersättaren, Ivan Nalimov, hade en tung match och agerade direkt svagt på de tre sista målen.

Men i dag mot Sverige är Vasiljevskij tillbaka.

Den storväxte målvakten gör sin tredje JVM-turnering och var redan som 17-åring Rysslands förstaval i Calgary 2012. Men några olyckliga minuter i semifinalen mot Kanada gjorde att han bänkades i finalen mot Sverige.

”Han är fantastisk”

Den här säsongen har Vasiljevskij övertygat stor i sitt ryska klubblag Salavat Julajev. En som har koll på både sin egen målvakt och Sveriges Oscar Dansk är ryske backen Nikita Zadorov. Han skickar en kaxig passning inför mötet.

– Jag har spelat två gånger mot Dansk i OHL (kanadensiska juniorligan) den här säsongen. Det är en bra målvakt, men jag vet hur jag ska göra mål på honom. Hur? Det får ni se i morgon.

Vilket lag har den bästa målvakten?

– Vi, inget snack om det. Vasiljevskij kan spela var som helst. Det är en fantastisk målvakt som inom några år kommer att vara en riktigt bra målvakt i NHL.

”Ska få honom i sidled”

En svensk spelare som har goda minnen från möten med Vasiljevskij är svenske forwarden Sebastian Collberg. Med sin avgörande straff på just Vasiljevskij tog Collberg Sverige till JVM-final för ett år sedan:

– Vi tar med oss allt det goda från den matchen. Och jag har gjort några mål på honom tidigare också. Han är en väldigt duktig och stor målvakt. En nyckel blir att få honom i sidled och avsluta med direktskott. 

I årets turnering har Juniorkronorna inte varit inblandade i något straffavgörande:

– Nej, och jag har faktiskt saknat det lite… Men det är självklart skönt att vi har avgjort under ordinarie tid, säger Collberg.

Så bra är lagen

Sverige

Målvakter:

Oscar Dansk har sett lite nervös ut i sina två matcher och där finns mer att hämta. Marcus H­ögberg höll nollan i genrepet mot Kanada och gjorde samma sak mot Norge. Sverige har två bra målvakter.

Backar:

Den riktiga ledaren saknas och även en toppback i power play. Backuppsättningen är jämn, men har inte satts under riktig press så här långt i turneringen. Nu får de bekänna färg.

Forwards:

Kan inte bli något annat än högsta betyg. Det vimlar av matchvinnare och spetskompetens i forwardslinjen. Rikard Grönborgs problem är hur han ska formera kedjorna för att få ut max av sina stjärnor.

Coach:

Rikard Grönborg pekas ut som en stor del i de svenska framgångarna på senare år, både på junior- och seniornivå. Har sin absoluta styrka i försvarsspelet, där han har få övermän i landet.

TOTALT: 16

Ryssland

Målvakter:    

Kanske hela turneringens bästa målvakt i Vasiljevskij, som gör sin tredje VM-turnering. I går mot Finland stod Ivan Nalimov och han övertygade inte alls. Ryssland är helt beroende av Vasiljevskij.

Backar:  

Storväxt backuppsättning där Buffalos Nikita Zadorov är den stora stjärnan. Kan få problem att hänga med när det går fort i försvarszonen. 

Forwards:   

Michail Grigorenko är fixstjärnan. Är ojämn, men i sina bästa stunder fenomenal. Hela den ryska förstakedjan håller toppklass och här måste Sverige verkligen se upp.

Coach:  

56-årige Varnakov är en rutinerad herre som funnits med som assisterande och huvudtränare i ryska klubbar under många år och varit förbundskapten sedan hemmaturneringen i fjol. Ryssland har uppträtt disciplinerat och kollektivt under inledningen av turneringen. 

TOTALT: 15

Här är Sveriges möjliga vägar till drömkvarten

Tar Sverige minst en poäng mot Ryssland vinner de gruppen, och möter fyran i grupp A. Men vinner Ryssland under ordinarie tid och Finland vinner mot Schweiz hamnar tre lag på samma poäng. Då finns fler scenarion:

Om bara två lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möten.

Om tre lag hamnar på samma poäng bildas en minigrupp med de tre lagen där lagens inbördes möten räknas samman. 

Där avgör i första hand målskillnad i de matcher som de här tre lagen har spelat mot varandra. Därefter inbördes möten och sedan flest gjorda mål.

Om lagen även är lika därefter avgör respektive lags resultat mot laget som slutar fyra i gruppen – därefter mot femman.

Går det fortfarande inte att skilja lagen åt kommer den ranking som lagen gick in i turneringen med att avgöra. (1. Sverige, 2. Ryssland, 3. Finland)

ARTIKELN HANDLAR OM