Publiken bäst i Karlstad när laget sviker

HOCKEY

KARLSTAD. Det roligaste med SHL just nu är Färjestad.

Tänker inte på att förlustsviten förlängdes till hiskeliga sju matcher.

Utan för att man har lyckats få tillbaka fansen till sin hemmaborg.

Hockeyn äger i Värmland – återigen.

Det har varit en mörk månad för Färjestad.

Inte en seger sedan 1 december då man slog Karlskrona på bortaplan med 5–2.

En smått otrolig förlustsvit och trend som nog ingen förutsåg när SHL startade så bra för värmlänningarna. Nu är laget på rekordjakt, det på nio matcher utan seger – som är bottenrekordet för Färjestad i högsta ligan.

Men skador tillsammans med att en typ av bekvämlighet smög sig in i laget gjorde att 2017 slutade i ett mörker.

Det såg länge ut som att sviten skulle ta slut på tisdagskvällen efter att Dick Axelsson gjort 1–0.

Något som i mittperioden gladde de nästan 8000 åskådarna i Löfbergs Arena.

Kris? Nej, jag vägrar

Men Färjestad har så lätt att hitta vägar att förlora i SHL senaste månaden. Man bjuder på för många målchanser, Marcus Nilsson och Johan Ryno skjuter och skjuter utan att hitta nätet och på skadelistan finns Michael Lindqvist som gjorde succé i oktober och november.

Jag vägrar säga att det är kris i laget.

En poäng mot Frölunda är ok.

Mer glad är jag för inramningen och upplevelsen i arenan. Det var rock n roll.

Karlstad har blivit en hockeystad – igen.

Januari ses ofta som en svår månad att fylla hockeyhallarna, blir ju som en depression efter jul och nyår och plånboken kanske är den tjockaste på årets kallaste månad.

Men Färjestad har gjort precis allt rätt när man flörtat med de något luttrade fansen som sett sitt Färjestad blivit mästare fyra gånger senaste 17 åren och som kan skryta med att laget i hjärtat leder SHL:s maratontabell. Det vill säga, man är vana med framgångar och vet att laget har långa säsonger där kanske inte omgång 27 är den viktigaste.

Just nu är publiksnittet fina 7300 åskådare och det glädjer en hockeyälskare.

Jag trodde faktiskt att Färjestad skulle få en dipp den här säsongen.

Allt har gått rätt

En typ av depression efter att gudfadern Håkan Loob lämnat, Rikard Wallin gjort sitt och familjen splittrats och ersatts med nya ledare i laget och på kansliet.

Men allt har gått rätt.

Publikansvarig Johan Kemi har brottats i många år med att locka folk till travet på gatan mitt emot hockeyhallen. Han har varit lyhörd, lyssnat på alla fraktioner av supportrar.

Hardcore ståplats, som fått egna hem på den smakfullt utformade kortsidan och med banderoller där organisationernas namn finns för att skapa hemma-känsla och öka tillhörigheten.

Inger Bodin, som sett Färjestad i 35 år, fick en present under matchen och fansen applåderade kärleksfullt.

Kemi har även lyssnat på sponsorerna vad de vill ha för att kunna smörja sina kunder.

Och då har jag inte kommit till Kemis halvnya grepp som Gunnar grônner (funderar), eller en uppdaterad FBK-studio, Håkan Loob-dagen eller som vid förra matchen när man delade ut 7000 halsdukar och skapade en häftig inramning.

Eller att man tackar av fans som precis fyllt år på jumbotronen eller har uppdaterat utbud av mat i arenan och nu finns till och med skogshuggarkorv att avsmaka inför käppakriget.

Tycker också att bildproducenten för mediakuben har rätt feeling när han/hon väljer om det ska vara reklam som basuneras ut eller någon repris som besökaren i hallen bör få se någon extra gång för att få mervärde av inträdet.

Ishockeyn behöver sina fans och ishockeyn behöver att Färjestad berör och engagerar i svensk ishockey.

Många SHL-lag borde åka på besök, studioresa till Karlstad för att se hur man vinner tillbaka publiken, som lyst med sin frånvaro i en del av SHL-städerna.

Lyssna på det viktigaste vi har – fansen. Då kan vi fylla hallarna, igen.

▪▪▪

Dick Axelsson gjorde en Dick Axelsson-match.

Osynlig första perioden.

Förbannad på Matt Donovan i period två och tre och en uppretad Dick är en bra Dick. Givetvis gjorde han mål, var en av de bättre på isen.

Passande nog satt assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv på pressläktaren och med hans nyinköpta glasögon kunde han skriva in Färjestad-stjärnan till OS-truppen.

ARTIKELN HANDLAR OM