Efter knocken på Franzén – nu rasar NHL mot de brutala tacklingarna

Lagkamraten: Det var en smutsig tackling

Tacklingen på Johan Franzén upprör.

Efter att svensken knockats av Vancouvers back Willie Mitchell i onsdagsnattens möte i Detroit, höjs nu kritiska röster mot de brutala tacklingarna i NHL.

– Många gillade inte den sena tacklingen på Franzén, skriver TSN:s expert Bob McKenzie.

Foto: AP
Otäck smäll. Detroits Johan Franzén sänktes av en hård tackling i mötet med Vancouver i onsdags. Nu rasar ligan mot just den här typen av tacklingar.

Johan Franzén är borta på obestämd tid efter att Willie Mitchell träffat Vetlandasonens käke med sin axel och gett honom en hjärnskakning. Tacklingen i den första perioden ansågs av många som ful.

Mitchells straff: Två minutes utvisning

– Jag tycker at det var en smutsig tackling, säger Franzéns lagkamrat Dan Cleary till Detroit Free Press. ”Franz” är en stor kille, men han åkte på en otäck smäll. Willie Mitchell har själv nyss kommit tillbaka efter en hjärnskakning, och så går han ut och jagar huvuden så där. Det är sådant som kommer att förfölja dig själv.

Mitchell fick endast en tvåminutersutvisning och slipper avstängning.

I framtiden kan det dock bli hårdare tag mot just den typen av tacklingar.

Experten: Hårdare tag krävs

Den här NHL-säsongen har det förekommit alldeles för många sena tacklingar som resulterat i allvarliga huvudskador, menar den kanadensiska tv-kanalen TSN:s hockeyexpert Bob McKenzie.

– De flesta general managers är av åsikten att tacklingar är en del av spelet och att en och annan axel mot huvudet är kostnaden man får betala för att hålla på med en ofta ganska våldsam sport, skriver McKenzie i sin kolumn. Men många gillade inte den sena tacklingen på Franzén. De tyckte den var sen, och nu verkar konsensus vara att man vill ta i med hårdhandskarna mot sena tacklingar.

Tidigare under säsongen har spelare som Carolinas Trevor Letowski, Montréals Aaron Downey liksom Franzéns lagkamrat Jason Williams drabbats av liknande tacklingar. Samtliga missade flertalet matcher med hjärnskakningar.

Uffe Bodin (websport@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL