Efterlängtad seger för Luleå

HOCKEY

Besegrade Malmö med 6-2

Foto: Anledning att jubla Luleå tog en trepoängare igen.

Ett nervöst och krampaktigt Luleå lyckades vinna över Malmö med 6–2 tack vare att Skånelaget drog på sig utvisningar.

– Fyra mål i power play utan att vi spelar särskilt bra, vilket flyt, säger Fredrik Hynning som gjorde viktiga 3–2 till Luleå när Malmös Jason Woolley satt utvisad.

Hynning var lättad efter segern, efter att ha bidragit till att Malmö tog ledningen med 2–1 i första perioden. Från egna sarghörnet felpassade han till Mikael Wahlberg som satte pucken i Luleås mål.

– Vilken indianare, suckar Stockholmskillen som nu är uppe i 13 mål för säsongen, näst bäst i Norrbottenslaget efter Tomas Surovy, 16 mål.

Två Wahlbergmål

Mikael Wahlberg gjorde båda Malmös lag inom loppet av drygt två minuter i första perioden.

Den första nätkänningen fick 30-åringen efter att elegant ha frispelats av Carl Söderberg.

Luleås kvittering till 2–2 var turlig. I numerärt överläge sköt Pavel Skrbek en hård ispuck som gick i mål bakom Rasislav Stana efter en studs på Malmöspelaren Fredrik Erikssons skridsko.

– De har en hel del tur, dels vid kvitteringen till 2–2, men också när de tar ledningen med 3–2. Jason Woolley hade ju inte gjort någonting, säger Mikael Tisell, Malmös assisterande tränare.

Bara en dryg minut efter Hynnings 3–2-mål kunde Luleå öka på sin ledning till 4–2 genom ett snyggt mål av Tomas Surovy. Surovy fick pucken vid Stanas vänstra stolpe, fintade pass ut i slottet, men gick i stället ut framför målvakten och sprättade in pucken till höger om honom.

Sedan släppte krampen för Luleå, och Malmö var chanslöst.

Nervöst tabelläge

– Då lossnade det för oss. Det har väl att göra med läget i tabellen, vi visste hur viktig den här matchen var, säger Fredrik Hynning.

Luleå hade fem matcher i rad utan seger bakom sig inför mötet med Malmö.

Tack vare att Frölunda och Skellefteå förlorade på torsdagskvällen ökade Luleås lucka till lagen under slutspelsstrecket.

– Men vi är absolut inte trygga nu. Det kommer att bli kamp ända till den sista omgången, säger Fredrik Hynning.

Tabelljumbon Malmö har inte gett upp kampen om att slippa kvalspela.

– Nej, det finns en stridsanda i laget nu som vi ska försöka fortsätta att hålla i. Det här kändes inte som en 6–2-match. Det är ju power play och box play som avgör, säger Mikael Tisell.

Läs mer om kvällens elitseriehockey:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM