Brendl bakom Moras seger

HOCKEY

Ny förlust för Malmö

Pavel Brendl avgjorde för Mora hemma mot Malmö. Trots att Malmö vann skotten med 51–28 vann Mora matchen med 3–0, två mål kom från Brendls klubba – spelaren Malmö en gång ratat.

– Det går ganska bra för mig just nu, sade Brendl som tog över ledningen i elitseriens poängliga efter mål sju och åtta för säsongen.

Han kom som ett frågetecken men har blivit säsongens stora utropstecken så här långt i elitseriehockeyn. Efter en drömpassning från landsmannen Miroslav Blatak gjorde Brendl 1–0 för Mora redan efter knappa sex minuter. Brendl tog emot pucken på offensiva blå och efter några snabba skär lyfte han upp en backhand på Rastislav Stanas klubbhandssida.

– Jag såg att båda backarna var på väg så jag ville avsluta snabbt även om det var på backhandsidan, sade Brendl.

Malmö skapade fler chanser än Mora men någon målskytt fanns inte att finna i Skånelaget som fortfarande väntar på säsongens första seger. Under en bra Malmö-period kontrade Håkan Bogg in 2–0 för hemmalaget i slutet av första perioden.

När Malmö fick chansen i spel fem mot fyra i andra perioden presenterade sig Brendl igen. Han snappade upp pucken vid mittlinjen, avancerade någon meter in i Malmös zon innan han lossade stora slagskottskanonen och skickade in 3–0 i Stanas högra kryss.

Ett bombnedslag som fick Stana att lämnade sitt mål.

– Jag hade varit på isen ganska länge och tänkte först bara dumpa pucken för att byta. Men deras back gav mig utrymme att skjuta och trodde nog att målvakten skulle ta pucken. Men jag fick till ett bra skott, sade Brendl.

Brendl kan se lite loj ut på isen men när chansen kommer hugger han som en kobra.

Moras målvakt Juha Pitkämäki höll nollan för första gången i svenska elitserien, trots 51 skott emot sig.

– Det var inte personligt rekord. I en match i finska ligan stoppade jag 54 skott och höll nollan. Men hålla nollan är inte så viktigt och skotten kom inte från så svåra lägen. Målet är att vi ska vinna och nå slutspel, sade Pitkämäki.

Malmö hade hoppats att Carl Söderberg skulle göra comeback i Mora, men alla papper var inte i ordning.

– St Louis kanske skickar flaskpost, sade Malmötränaren Lars Bergström. Vi ska inte lägga för stor press på Söderberg men han kommer att tillföra laget energi, jag tror han kan vara med på torsdag mot Frölunda. Annars gäller det att vi fokuserar på det som kan bli bättre. Dessutom är snart Riihijärvi och Nedorost på ingång efter skador.

Prioritet för Malmö måste vara att hitta målet. Bara nio mål på sju matcher.

Mora är i nuläget målgladast i elitserien med 21 mål på sex matcher, åtta av dessa har Pavel Brendl gjort. Spelaren som Malmö ratade säsongen 04/05.

Läs mer om kvällens matcher i elitserien:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM