I natt gör Evgeni Malkin debut i NHL

HOCKEY

”Han kommer att betyda mycket för laget”

Vägen har varit om inte lång så ordentligt krokig.

I natt gör Evgeni Malkin, 20, debut i NHL.

Samtidigt meddelar hans gamla klubb Magnitogorsk att de tänker stämma Pittsburgh i ett försök att stoppa supertalangen.

Malkins övergång från Metallurg Magnitogorsk blev något av sommarens såpaföljetong, efter att underbarnet lämnat sin ryska klubb mitt under ett träningsläger i Helsingfors.

Efter många om och men blev övergången till Pittsburgh godkänd – men då skadade Malkin ena axeln under en försäsongsmatch mot Philadelphia.

I natt, mot New Jersey Devils, tar han plats mellan kedjekamraterna Ryan Malone och Mark Recchi.

– Han kommer att betyda mycket för laget så vi är glada att han kan spela, säger Malone till Penguins hemsida.

Vill spela hockey

Malkin själv, förra säsongen kallad för ”världens bästa spelare utanför NHL”, är glad att få NHL-debuten avklarad.

– Jag känner mig bra. Min arm känns okej så allting är bra. Jag vill bara spela hockey, säger han till Penguins hemsida.

Nattens debut är inte hotad – men frågan är vad som kommer att hända i fallet Malkin. Hans förra klubb Magnitogorsk har för avsikt att stämma Pittsburgh i ett försök att stoppa supertalangen från att spela i NHL. Magnitogorsk hävdar att Malkin fortfarande hör till den ryska klubbens spelare.

Parallellfall

Tidigare i veckan hävdade den ryska klubben Lokomotiv Jaroslavl i en stämningsansökan att Edmonton Oilers Andrei Taratukhin och Calgary Flames Alexei Mikhnov är Jaroslavls spelare, i ett försök att stoppa duon från spel i NHL.

Kanadensiska medier skriver att NHL är övertygat om att Malkin kan spela för Pittsburgh, som har flera unga, lovande spelare förutom Malkin i laget.

Klarast lysande stjärna: Sidney Crosby, 19, förstås. Men även Eric Staals lillebror Jordan, 18, och backen Kris Letang, 19, har imponerat under inledningen av säsongen.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL